Ceapa este unul dintre cele mai importante produse pentru preparatele românești, oferind un gust cu totul deosebit. În cazul în care doriți să cultivați ceapă, trebuie să țineți cont de câteva reguli pentru a avea o recoltă bogată și, implicit, ceapă pentru tot anul.
Solul optim pentru recolta de ceapă
Culturii de ceapă nu îi trebuie un sol argilos. În cazul în care acesta este tipul de sol din gospodărie, atunci utilizați un amestec din turbă și nisip. Un alt factor important al solului este gradul de aciditate. Acesta trebuie să fie slab alcalin, nu acid. Așadar, în cazul unui sol acid, folosiți în perioada toamnei dolomită măcinată pentru dezoxidare.
De asemenea, la momentul plantării, răsadurile trebuie înmuiate în soluție de permanganat de potasiu timp de 10-20 de minute. Astfel, materialul săditor va fi dezinfectat.
Alte sfaturi utile pentru plantare:
- vârful răsadului trebuie tăiat pentru o creștere mai rapidă
- presărați sare peste rânduri pentru a lupta contra muștei cepei
- împotriva muștei cepei, plantați și morcov alături de ceapă, astfel și ceapa va proteja morcovul împotriva muștei morcovului
Sfaturi pentru fertilizare
Fertilizarea se va face în trei etape, după cum urmează:
- prima etapă – la momentul primelor două frunze se folosește gunoi de grajd (1l de gunoi la o găleată de apă) sau cu gunoi de pasăre (1 pahar la o găleată de apă), alături de 30-40 gr de superfosfat, dizolvat preventiv în apă caldă, și un pahar de cenușă
- a doua etapă – la distanță de două săptămâni, se folosesc 30 gr de superfosfat, alături de 10 gr de uree și 5 gr de potasiu la o găleată de apă
- a treia etapă – la sfârșitul lunii iunie se folosesc 30 gr de superfosfat, alături de 10 gr de uree și 5 gr de potasiu. Dacă veți parcurge această etapă la începutul lunii iunie, atunci nu mai folosiți ureea
Nu folosiți în exces îngrășămintele pe bază de azot pentru că, deși frunzele vor crește, bulbul va fi afectat. În cazul fertilizanților cu potasiu, specialiștii recomandă folosirea sulfatului de potasiu. Și cenușa conține potasiu, iar ceapa are nevoie de sulf pentru a se dezvolta corespunzător.
Fosforul este răspunzător pentru mărimea bulbului. Un alt pas important pentru o cultură sănătoasă este folosirea gunoiului de grajd mai vechi, cel proaspăt afectează randamentul producției.
Pentru a păstra ceapa proaspătă cât mai mult timp, aceasta trebuie recoltată la momentul potrivit, adică până la începutul primelor ploi din august.