Paul Durcă, un fost polițist ieșit la pensie, a descoperit o adevărată comoară cu ajutorul unui detector de metale. Acesta a găsit 70 de monede de argint, ce poartă însemnele Provinciei Macedonia Prima.
Monede vechi, încă din secolul II Î.HR.
Cele 70 de monede sunt foarte importante pentru oamenii de istorie. Făcând parte dintr-o ediție limitată, bătute de provincia Macedonia Prima, acestea sunt vechi, din perioada secolului II î. Hr. Paul Durcă, un fost polițist la IPJ Olt, acum pensionar și pasionat de vânători de comori, a găsit monedele cu ajutorul unui detector de metale.
După ce a fost polițist timp de 20 de ani, Paul Durcă și-a găsit o nouă pasiune din a căuta comori ascunse în localitatea de unde provine, găsind, astfel cele 70 de monede, chiar în apropierea locuinței sale.
„La început n-am ştiut ce sunt pentru că la semnalul pe care l-a dat detectorul, în general găsesc doze de bere. (…) Am săpat. Au început să apară. M-am emoţionat, la un moment dat, pe la 20 şi ceva m-am oprit şi am sunat, am chemat autorităţile”, a povestit Paul Durcă pentru Digi24.
Muzeograful Denissa Guţică-Florescu susține că s-au mai găsit asemenea monede și în Balcani, dar și în Ardeal, iar cele descoperite în Județul Olt ar putea duce concluzia unui schimb comercial.
„După cum noi ştim, au fost emise limitat, într-o perioadă cuprinsă cam între 158-150 Î.H. par emisiuni din ani diferiţi pentru că vedem pe avers chipul zeiţei Artemis”, declară Denissa Guţică- Florescu.
Ce recompensă va primi vânătorul de comori
Persoanele care găsesc astfel de comori pot fi recomensate cu până 45% din valoarea totală. Deși există posibilități ca astfel de monede să fie vândute pe piața neagră, cu sute de euro pe bucată, unii vânători de comori sunt corecți și predau obiectele descoperite statului.
„Detectoristul va fi recompensat de către autoritatea locală în subordinea căreia se află muzeul care are în custodie monedele. Autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului. Iar, în cazul unei descoperiri de excepţie, încă 15%”, a comunicat Denissa Guţică- Florescu.
În județul Olt există 40 de persoane care au autorizație pentru a desfășura astfel de activități, în special din cauza faptului că șantierele oficiale sunt foarte costisitoare.
„De regulă, şantierele nu sunt atât de costisitoare. În schimb, este vorba despre echipă de lucru, despre specialişti. Este vorba, apoi, de făcut nişte caiete şi nişte referate, nişte rapoarte de lucru ale arheologilor, care sunt destul de costisitoare”, declară Gheorghe Smarandache, director Muzeul Judeţean Olt.
Paul Durcă a reușit să descopere o comoară adevărată, foarte importantă pentru muzeografi. Astfel, după evaluare, specialiștii vor putea descoperi mai multe elemente ale istoriei și ale comerțului dintre români și alte popoare.