Casa și Grădină

Cum să crești legume – legume de cultivat pentru începători

Cum să crești legume – legume de cultivat pentru începători
Cum să crești legume – legume de cultivat pentru începători

Cultivarea propriilor legume este plină de satisfacții, sănătoasă și distractivă. Dar poate fi descurajant să știi cum și de unde să începi. Ar trebui să începi cu fasole sau ceapă? Dovlecei sau sparanghel? Deși este o idee bună să crești ceea ce îți place să mănânci, merită, de asemenea, să fii atent la cât de ușor este să cultivi o cultură. Așadar, dacă vinetele sunt legumele tale preferate, de ce să nu încerci să le crești după ce ai exprimentat cu legume mai puțin pretențioase?

În schimb, ar fi indicată cultivarea răsadurilor care necesită mai puțină atenție, care sunt gata de recoltă într-un timp scurt și sunt foarte puțin afectate de dăunători și boli. Acestea includ culturi precum dovlecei, fasole, sfeclă roșie, rucola, ridiche, ardei iute și cartofi.

Cum să crești legume

Alege un loc adăpostit și însorit pentru a cultiva legume. Singurele excepții sunt salata verde și câteva ierburi care se ofilesc la soare, prin urmare se descurcă mai bine în umbră parțială. Pregătiți solul îndepărtând buruienile și adăugând compost sau gunoi de grajd bine putrezit și nivelați terenul prin greblare.

Crește numai dacă ai spațiu. Dacă nu ai o grădină mare, poți să faci o mică recoltă de salată verde pe pervazul ferestrelor în ghivece sau în pungi speciale creșterii legumelor. Nu apropia prea mult plantele între ele și urmează  întotdeauna instrucțiunile de spațiere de pe pachetul de semințe. Îndepărtează melcii folosind bariere fizice, cum ar fi banda de cupru. Dacă este posibil, mută plantele vulnerabile, cum ar fi frunzele de salată și dovlecei, în interior și plantează-le când sunt suficient de mari pentru a rezista atacului. Folosește fosfat de fier, special pentru îndepărtarea melcilor, dar care e prietenoasă cu mediul, drept ultimă soluție de îndepărtare a melcilor.

Udă plantele cu desăvârșire și legați-le dacă este necesar, pentru a le opri să cadă.

Ce legume se cultivă ușor

Sfeclă roșie

Sfecla roșie poare fi plantată direct în șanțuri puțin adânci în sol și este gata de recoltat în câteva săptămâni. „Boltardy” este o sfeclă populară în formă de glob. Are o bună rezistență la uscare, ceea ce o face a fi o alegere potrivită pentru cultivatorii începători. Produce rădăcini de dimensiuni medii, cu exterior neted și pulpă roșie intensă.

Frunze de salată

Frunzele de salată, precum rucola și salata de tip oak-leaf pot fi cultivate în ghivece și recoltate pe baza principiului tăiere și revenire, astfel încât să nu fie nevoie să îngrijești plantele prea mult timp. Poți cumpăra mai multe soiuri de salată pentru a face o salată colorată.

Roșiile cherry

Acestea sunt mai ușor de cultivat decât soiurile clasice cu care am fost obișnuiți, pentru că nu au nevoie de susținere, iar lăstarii lor laterali nu necesită smulgere. Roșiile acestea cresc bine într-un coș suspendat sau într-un ghiveci, atât în sere cât și în aer liber.

Cartofi

E ușor să crești cartofi – pur și simplu îi plantezi în pământ sau într-o pungă veche de compost, acoperi primele frunze care apar cu sol și recoltezi câteva săptămâni mai târziu. Cartofii noi, plantați în apropierea lunii aprilie, pot fi recoltați în iulie, înainte ca temperaturile înalte și umiditatea să amenințe recolta.

Mazăre

Mazărea poate fi ușor de cultivat. Alegeți un soi compact, cum ar fi „Half Pint”. Se pot cultiva chiar și într-un recipient. Vârfurile tinere pot fi tăiate și adăugate la salate pentru o delicioasă delicatesă de primăvară și sunt urmate de flori și păstăi.

Ridichii

Semințele de ridiche sunt destul de mari, deci sunt ușor de însămânțat. Sunt gata de recoltat în doar câteva săptămâni. Ridichea „Mic dejun francez” are rădăcini ovale, roșii și albe, în timp ce „Scarlet Globe” este stacojiu strălucitoare, cu carne albă.

Salata minerului

Salata minerului este atât de ușor de cultivat încât s-a naturalizat în special în unele zone din Marea Britanie. Oferă o cultură constantă de salată din octombrie până în martie și are un gust similar cu spanacul.

Varza japoneză și cea chinezească

Aceste culturi, precum mizuna și mibuna și muștarul chinezesc pot fi cultivate pe același principiu ca la salata verde: principiului tăiere și revenire. Acestea necesită puțină atenție și vă vor oferi o varietate de arome, culori și texturi pentru a vă bucura de preparate de mâncare de tip „stir fried” și salate. Pot fi cultivate în containere sau în sol.

Ardei iute „Cayenne”

Ardeii iute cresc bine în containere pe pervazul ferestrei sau într-o poziție caldă și însorită afară. Au cerințe de creștere similare cu roșiile de ciorchină și vor continua să recolteze până la primele înghețuri din toamnă.

Dovlecei

Dovleceii sunt renumiți pentru producerea unei culturi abundente din doar câteva plante. Pentru cele mai bune rezultate, creșteți dovleceii în pământ fertil și udați-i regulat, culegând dovleceii atunci când nu depășesc 10 cm.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.