La începutul primăverii, temperaturile nu au crescut foarte mult, iar solul poate fi încă umed pentru unele legume. Dar din fericire sunt câteva cărora le priesc aceste condiții, iar noi vă vom prezenta câteva dintre ele.
1. Sparanghel
Pentru cei care cresc în propria grădină, apariția micilor tulpini de sparanghel, de mărimea unor creioane, este un ritual al venirii primăverii. Veți observa primele tulpini atunci când temperaturile ajung la 10 grade Celsius. Sparanghelul este o planta perena, ceea ce înseamnă că o veți planta odată și o puteți recolta în fiecare an, pentru aproximativ 15 ani.
2. Salată
Temperaturile reci și umede de primăvară sunt perfecte pentru a crește salată. Soiurile Butterhead și Romaine sunt cele mai tolerante la temperaturi scăzute. De asemenea vei avea o recoltă mai rapidă și mai de durată de la soiurile pe care le tai și ies din nou. Recolta de salată nu are nevoie de foarte mult soare, dar în schimb necesită un sol bogat.
3. Mazăre
Mazărea este destul de pretențioasă când vine vorba de temperatură, nu-i place frigul, dar detestă cu desăvârșire căldura excesivă. Nu uita să folosești araci pentru ca plantele să se poată înălța. Nu are nevoie de foarte mult soare, iar solul necesar depinde de soiul de mazăre pe care îl plantăm.
4. Rubarba
Rubarba este o legumă pe care o putem trata ca pe un fruct, de exemplu putem face plăcintă de rubarbă. Odată plantată, aceasta poate să reapară pentru încă câteva decenii. Trebuia plantată odată cu începutul primăverii, iar în primul an va trebui să-i îndepărtezi floarea, pentru ca aceasta să poate evolua mai departe. Abia în al doilea an poți începe să culegi rubarba, iar pentru consum se folosesc doar tijele frunzelor, deoarece frunzele propriu-zise sunt toxice pentru oameni și animale.
Are nevoie de mult soare și de un sol bogat.
5. Spanac
Spanacul trebuie crescut la temperaturi scăzute, în caz contrat acesta va face mai repede semințe. Spanacul crește foarte repede, deci nu vei fi nevoit să aștepți prea multe pentru a te bucura de el. Pentru ați mări recolta, poți planta direct in sol spanac, în fiecare săptămână sau la două săptămâni, până la data când se anunță ultimul îngheț. Mențineți planta udă, pentru a evita cât mai multe apariția semințelor. Pentru a crește are nevoie și de soare dar și de umbră și de un sol fertil cu PH neutru.
6. Sfeclă
Sfecla este destul de rezistentă la temperaturi mici, așadar o poți planta înainte de ultimul îngheț din primăvară. Sfecla plantată din semințe va necesita între 7 și 10 săptămâni pentru a ajunge la maturitate, dar odată ce apare primele frunzulițe verzi, le poți tăia și replanta. Asta nu va afecta recolta, rădăcinile continuând să se dezvolte. Sfeclei îi place soarele și solul umed mai mereu.