Există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când preparați cartofi.
Cartofii sunt cele mai versatile, mai ieftine, mai cultivate și mai hrănitoare alimente de pe pământ . Dar, deși s-ar putea să nu vă gândiți de două ori doar la tăierea unui cartof și prepararea acestuia, există de fapt un lucru important la care ar trebui să fiți atenți mai întâi: culoarea. Mai exact, culoarea verde.
Prezența clorofilei într-un cartof înseamnă că este de asemenea prezentă o otravă glicoalcaloidă numită solanină. O apărare împotriva insectelor, această toxină nervoasă (care se află în familia solanelor) poate duce la dureri de cap, vărsături, diaree și chiar paralizie dacă este ingerată în cantități foarte mari. Așadar, nu mâncați niciodată frunze, tulpini sau muguri de cartof și probabil că este înțelept să evitați să mâncați cartofi care au o nuanță verzuie.
Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi verzi
Dar nu încercăm să ne temem aici. Dacă mănânci un cartof verde sau ajungi să amesteci un cartof ușor verzui în piure, nimeni nu se va îmbolnăvi. Potrivit studiilor , un adult sănătos ar trebui să mănânce mai mult de 4 kilograme de cartofi verzi într-o singură ședință pentru a avea efecte secundare neurologice. Cu toate acestea, copiii, din cauza dimensiunilor mai mici, sunt mai sensibili.
Citește și: Cultura cartofului în gospodărie. Cum se cultivă, îngrijesc și depozitează cartofii în mod corespunzător
Așadar, căutați orice verde din cartoful dvs., care poate proveni din lumină excesivă, frig sau căldură. Nu veți muri dacă îl mâncați, dar veți ingera urme de toxină nervoasă.