Toamna nu este renumită pentru apariția florilor multicolore, așa cum este primăvara, dar ne poate oferi o gamă foarte variată de plante care, în plus, sunt foarte rezistente la frig și pot face orice curtea mai frumoasă până la începutul iernii.
Cum să ai flori de toamnă până la sfârșit de noiembrie. Când se plantează florile de toamnă
Prin prizma faptului că sunt foarte rezistente la temperaturile scăzute, florile de toamnă nu au nevoie de foarte multă apă, așa că solul trebuie să fie foarte bine drenat. Pământul nu necesită foarte multă pregătire, ci trebuie să fie fertil și nisipos.
În schimb, aceste plante au nevoie de lumină, așa că nu trebuie plantate într-un loc extrem de umbros.
Cele mai multe astfel de flori se plantează primăvara sau vara, însă există specii care se pot planta chiar toamna, cum ar fi crizantemele sau ochiul boului. Tufanalele, de exemplu, se pot înmulți, prin butași, tot toamna.
Îngrijirea florilor perene
Plantele perene (care rodesc mai mulți ani la rând fără să fie necesară o altă însămânțare), trebuie să fie acoperite în timpul iernii pentru a le feri de îngheț.
Florile în ghiveci pot fi mutate într-un loc răcoros în anotimpul rece. Acestea sunt sensibile și la temperaturi ridicate, motiv pentru care, unele dintre ele sunt foarte pretențioase pe timpul verii.
Pentru a rezista cât mai mult la temperaturile scăzute, specialiștii recomandă tratamente de fertilizare, făcute, bineînțeles, în funcție de preferințele fiecărei flori în parte.
Specii de flori care rezistă toată toamna
Anemone
Anemonele înfloresc în septembrie, în culori vii, și preferă temperaturile scăzute, motiv pentru care pot rezista până la sfârșitul lunii noiembrie.
Crizanteme
Una dintre cele mai cunoscute flori de toamnă, crizantema se plantează primăvara, înflorind de la sfârșitul verii, până către ultima lună de toamnă.
Pe timpul verii se udă des, iar, pentru a face flori cât mai mari și mai dese, crizantemele au nevoie de procesul de rupere a vârfurilor până în luna iulie.
Aceste flori dispun de o varietate largă de culori și pot fi plantate în grădină, în ghivezi, chiar și în solar.
Daliile
Această plantă de toamnă poate să crească până la 2 metri, așa că trebuie plantată într-un loc ferit de vânt, cu multă lumină și multă apă. În timpul primăverii și al verii, planta crește, iar toamna înflorește într-o varietate largă de culori.
Panseluțe
Panseluțele pot înflori atât primăvara, cât și toamna. În zilele călduroase, aceste flori necesită o cantitate mai mare de apă, dar, în rest, trebuie udate moderat. Înmulțirea se face prin butați sau prin semințe, având nevoie de spații luminoase.
Gladiole
Deși pare o plantă sensibilă, gladiola se adaptează foarte repede în medii diferite. Gladiolele au nevoie de lumină, nu trebuie udate foarte des și pot crește până la un metru în înălțime.
Callicarpa
Acest arbust decorativ este mai puțin cunoscut în România, dar este impresionant. Callicarpa înflorește primăvara, făcând fructe liliachii, iar, spre toamnă, acestea ajung violet.