Trompeta îngerilor poartă denumirea oficială de Brugmansia arborea și este originară din zonele andine din Peru, Ecuador, Bolivia și nordul statului Chile. Florile fie sunt albe sau roz, fie sunt galben pai și au forma unor trompete, de unde le vine și numele.
Cum se înmulțește Trompeta Îngerilor
Deși înmulțirea se poate face și prin semințe, acest procedeu este mai greu realizabil și durează mai mult timp. De aceea, de obicei, înmulțirea se face prin butași obținuți din lăstari.
Totuși, dacă doriți să încercați înmulțirea prin semințe, trebuie să țineți cont de câteva reguli. Semințele au nevoie de multă lumină pentru germinare, așa că nu trebuie plantate la adâncime mare. De asemenea, au nevoie de o temperatură constantă de 16-18 grade.
Dacă aceste două condiții sunt îndeplinite, atunci semințele vor germina în minim două săptămâni.
Prin butași, planta se poate înmulți în mai puțin timp, fie primăvara, fie la început de toamnă. Se pune o ramură de cel puțin 15 centimetri în apă pentru a-i crește rădăcini.
După ce rădăcinile încep să crească, atunci o puteți muta fie în ghiveci, fie în grădină. Solul optim pentru Trompeta Îngerilor este afânat, bine drenat, fertil și reavan, slab acid-neutru sau slab alcalin, iar cea mai bună modalitate de a-l obține este amestecul dintre pământ de grădina, nisip și turbă.
În vremea sezonului cald, Brugmansia arborea trebuie udată în abundență, având nevoie ca solul să fie reavăn în permanență. Iarna, floarea nu trebuie udată la fel de mult pentru că i-ar putea putrezi rădăcinile.
De asemenea, floarea trebuie protejată în perioada iernii pentru că nu rezistă la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius. Fie că este cultivată în grădină, fie că este cultivată în ghiveci, Brugmansia arborea are nevoie de multă lumină, așa că trebuie amplasată într-un loc însorit.
Sfaturi de îngrijire
Din primăvara până în toamnă, Trompeta Îngerilor trebuie fertilizată, o dată pe lună, folosind îngrășăminte cu eliberare lentă sau îngrășăminte lichide pentru plantele cu flori, bogate în potasiu și azot.
Unul dintre aspectele foarte importante este tăierea acestei flori care poate invada toată grădină. În cazul în care doriți s-o mențineți într-un spațiu anume, se recomandă tăierile dese.
Astfel, Brugmansia arborea va prinde forma pe care v-o doriți și, îndepărtând frunzele uscate, va face și mai multe flori. Tăierile se fac în perioada toamnei.
Este important de reținut că toate părțile plantei sunt toxice și că nu trebuie să permiteți animalelor de companie acces la ea. De asemenea, când efectuați tăierile, purtați mănuși și eliminați resturile imediat, dezinfectând uneltele folosite.
Planta se poate transplanta în perioada primăverii, în special atunci când se află în ghiveci, înlocuind substratul de la suprafață.
Boli și dăunători
Cele mai cunoscute boli care pot afecta Trompeta Îngerilor sunt virozele, bacteriozele, fuzarioza și făinarea. Puteți îndepărta dăunătorii, asemenea afidelor, acarienilor, păduchilor lânoși și musculițelor albe folosind pesticide din comerț.