Turmericul este o plantă originară din Asia, înrudită cu ghimbirul și poartă denumirea oficială de Curcuma longa. Deși, în prezent, acesta este folosit ca și condiment, în trecut, turmericul era considerat doar un colorant.
Cum se cultivă turmericul acasă
Fiind foarte asemănător ghimbirului, turmericul are nevoie de temperaturi înalte, de 20-30 de grade Celsius, dar și de foarte multă apă, motiv pentru care prosperă în zonele unde plouă mult.
Solul trebuie să fie fertil și bine drenat, însă poate rezista și la un pH neutru, cu ajutorul unui amestec de turbă cu nisip și pământ de frunze. De asemenea, turmericul mai are nevoie de multă lumină, în special în perioada dimineții, atunci când razele soarelui nu sunt foarte puternice.
Deși prosperă în zone cu vreme călduroasă, turmericul poate supraviețui la o temperatură minimă de -12 grade Celsius. Totuși, temperatura optimă este cuprinsă între 20 și 28 de grade.
Pentru o recoltă bună, specialiștii recomandă fertilizarea bilunară a turmericului, începând cu perioada primăverii până la început de toamnă. Se pot folosi atât îngrășăminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative, cât și batoane sau tablete cu eliberare prelungită.
Având nevoie de până la zece luni pentru a atinge stadiul de maturitate la care poate fi recoltat, turmericul poate fi precultivat în casă în perioada iernii, la căldură. Apoi, rizomii pot fi cultivați în pământ.
Pentru a cultiva turmeric și anul următor, rizomii trebuie scoși din pământ toamna. Rizomii trebuie depozitați într-un spațiu uscat și rece, în rumeguș sau în turbă reavănă.
Turmericul are nevoie de o cantitate moderată de apă, însă, în perioadele mai secetoase, este important să mențineți solul umed în permanență. În sezonul rece, turmericul nu are nevoie de apă. Prea multă umezeală poate cauza putrezirea rădăcinilor.
Boli și dăunători
Pentru a avea o recoltă bogată de turmeric, trebuie să acordați atenție putregaiurilor de origine bacteriană și celor fungice, acestea fiind cele mai des întâlnite boli care afectează planta.
În ceea ce privește dăunătorii, trebuie să acordați o atenție deosebită acarienilor, în special păianjănului roșu comun și păduchilor lânoși. Țineți sub observație zona în care doriți să plantați turmericul pentru a evita astfel de probleme.
Beneficii turmeric
Unul dintre cele mai mari beneficii ale turmericului este rolul său neuroprotector, luptând împotriva maladiei Alzheime, prin faptul că previne degradarea celulelor nervoase. În plus, previne apariția plăcilor dintre neuroni, îmbunătățește circulatția la nivel cerebral și reduce stresul oxidativ.
Consumul frecvent de turmeric ajută la protecția rinichinilor, în special datorită faptului că împiedică retenția de apă din organism. Astfel, turmericul susține o bună funcționare a rinichilor.
Turmericul menține un nivel optim al colesterolului din sânge, ajutând la eliminarea colesterolului rău. Tocmai de aceea, turmericul îmbunătățește funcția inimii și a vaselor de sânge și menține arterele curate, fără depuneri de grăsime.
În plus, turmericul reduce inflamațiile, iar, prin consumul frecvent, previne apariția acestora, dar și a bolilor asociate, cum sunt cele cardiace, oncologice sau neurodegenerative.
Previne bolile hepatice, datorită faptului că, prin consum, turmericul crește producția de enzime necesare ficatului pentru a-și îndeplini funcțiile.
De asemenea, este unul dintre antioxidanții naturali care neutralizează radicalii liberi și stimulează enzimele antioxidante din corp, crescându-i rezistența.