Pătrunjelul este o plantă pe care o folosim des în preparatele culinare, în special pentru decor. Totuși, pătrunjelul este una dintre cele mai bune remedii naturale, iar specialiștii ne recomandă să o consumăm în fiecare zi.
Pătrunjel – Valori nutriționale
Pătrunjelul este bogat ca valoare nutriționlă. Acesta conține:
- uleiuri volatile: miristicin, limonen, eugenol și alfa-thujene
- flavonoizi antioxidanți: apiin, apigenina, crisoeriol și luteolina
- minerale: potasiu, calciu, mangan, fier și magneziu
- vitamine antioxidante: vitamina A , beta-caroten, vitamina C , vitamin E, Zeaxantina, luteina și crypto-xanthin
- vitamina K și folați
- vitamine esențiale: pantotenic (vitamina B-5), riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), piridoxina (vitamina B-6) și tiamina (vitamina B-1).
Într-o sută de grame de pătrunjel, se regăsesc:
- 38% din folati (acid folic)
- 220% din vitamina C
- 281% din vitamina A
- 1366% din vitamina K
- 14% din calciu
- 77,5% din fier
- 5561 mcg de zeaxantina
- 5054 mcg de beta-caroten.
De asemenea, într-o sută de grame de pătrunjel se regăsesc:
- Calorii: 55
- Carbohidrati: 12 grame
- Fibra: 4 grame
- Proteine: 2 grame
- Grăsime: 0,6 grame
- Vitamina C: 55% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Vitamina B9 (folat): 45% din DZR
- Potasiu: 12% din DZR
- Magneziu: 11% din DZR
- Zinc: 13% din DZR
- Fosfor: 10% din DZR
- Fier: 7% din DZR
Frunzele și tulpinile pătrunjelului au proprietăți antioxidante, detoxifiante, vitaminizante, antitumorale, tonice, antispastice, vasodialtatoare, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, vermifunge și diuretice.
Beneficiile pătrunjelului
Una dintre cele mai mari proprietăți ale pătrunjelului este cea antioxidantă, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi și la îmbunătățirea și întreținerea celulelor.
Datorită cantităților mari de fier și de vitamina C, pătrunjelul ajută la combaterea anemiei și la sintetizarea fierului, fiind de mare ajutor la purificarea sângelui.
Datorită efectelor bactericide, susține și întărește sistemul imunitar, împiedicând dezvoltarea bacteriilor în organism. De asemenea, mucoasele stomacale și intestinale sunt protejate de cantitatea mare de mugilații regăsită în frunzele de pătrunjel.
Consumul de pătrunjel previne litiaza renală, împiedicând formarea pietrelor la rinichi, fiind un aliat al aparatului urinar.
Consumul de pătrunjel are abilitatea de a reduce nivelul de colesterol din organism, împiedicând depunerea de grăsimi pe vasele sangvine, stimulând și îmbunătățind circulația sângelui.
De asemenea, pătrunjelul este de mare ajutor în perioada menstruației, ameliorând crampele musculare, stimulând producția de hormoni estrogeni.
Pătrunjelul este afrodisiac și este utilizat în tratarea infertilității masculine.
Contraindicații
Curele de pătrunjel nu sunt recomandate femeilor însărcinate, stimulând contracțiile uterine sau care alăptează pentru că inhibă secreția de lapte. De asemenea, nu se recomandă consumul, în cantități mari, de suc de pătrunjel (200ml pentru adulți și 60ml pentru copii).
Pătrunjelul se poate consuma ca atare, în salate, paste, preparate culinare, sau sub formă de suc, ceai, decoct sau ulei.