O grădină cu legume poate să fie bogată și sănătoasă cu ajutorul insecticidelor care pot apăra plantele de dăunători. Aceștia pot afecta în mod negativ culturile, fiind nevoie de intervenție atunci când dăunători precum gândacii, omizile sau afidele își fac apariția.

Categorii de insecticide

De cele mai multe ori, plăntuțele tinere sunt afectate de gândaci, afidele consumă din seva plantei, iar insectele afectează frutele, mugurii și florile. Tocmai de aceea, profesioniștii sugerează aplicarea insecticidelor, însă și modul de utilizare este foarte important, nu doar pentru a îndepărta toți dăunătorii, ci pentru a păstra integritatea plantei.

Conform specialiștilor, insecticidele se împart în două mari categorii: insecticidele de contact și insecticidele sistemice.

Insecticidele de contact

Aceste insecticide se utilizează atunci când dăunătorii nu au depus larve, sau când plantele nu sunt invadate de gândaci sau afide, fiind active doar timp de două săptămâni sau până la prima ploaie. Așa cum sugerează și numele, insecticidele de contact se pulverizează pe plante, în ideea de a îndepărta gândacii, afidele și insectele pentru un interval limitat de timp. În plus, acestea nu intră în țesutul vegetal.

Insecticidele sistemice

Insecticidele sistemice sunt cele care intră în țesutul vegetal și care apără plantele de dăunători pentru o lungă perioadă de timp. Acest tip de insecticide și fungicide au o mai mare putere de acționare, îndepărtând dăunătorii cu tot cu larve sau ouă. Acestea se folosesc la începutul atacului, într-o zi în care nu există șanse să plouă.

Cum se aplică insecticidele corect și eficient

Fiecare dăunător poate afecta cultura diferit, așa că este indicat să vă consultați cu farmacistul fitosanitar.

Desigur, în primul rând, prevenția este cea mai bună armă a fermierului. În acest scop, nu sunt de neglijat tratamentele de prevenție de la finalul iernii. În felul acesta, dăruiți plantelor o șansă mai mare de a lupta împotriva dăunătorilor, încă de la începutul sezonului.

În cazul în care nu doriți să folosiți insecticide care conțin substanșe chimice, atunci puteți să vă îndreptați atenția către fungicidele naturale. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt urzicile, pelinul, cenușa, usturoiul sau păpădia.

Un alt sfat foarte important este legat de cantitățile insecticidelor. Este necesar să urmați indicțiile de pe etichetă atunci când vine vorba despre cantități, perioada între tratamente și numărul acestora.

Ceaiul de tutun, ceaiul de pelin, ceaiul de coada șoricelului sau amestecul dintre alcool sanitar și detergent lichid de vase, sunt variante de insecticide bio pentru a îndepărta afidele.

Infuzia de ardei iute sau de usturoi, sau combinația dintre alcoolul sanitar și detergent de vase lichid pot fi insecticide naturale care luptă împotriva musculițelor albe.

Un spray pe bază de săpun sau infuzia de usturoi sunt variante pentru a lupta contra acarienilor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.