Tratamentele ecologice împotriva bolilor și dăunătorilor erau cunoscute, înainte de apariția produselor chimice, drept soluții naturale pe care le foloseau agricultorii la ordinea zilei. Aceștia utilizau alte plante pe care le aveau la îndemână care aveau proprietatea de a îndepărta dăunătorii, de a combate anumite boli sau de a fertiliza culturile.
Modalitati de obținere a tratamentelor ecologice
Printre aceste modalități, regăsim:
- extracte – soluții obținute la rece prin mărunțirea plantelor și combinarea acestora cu apă pentru mai multe ore
- infuzii sau ceaiuri – utilizarea materialului vegetal în combinație cu apă fierbinte
- decoct – fierberea materialului vegetal în apă timp de o zi
- plămădeli – lichide fermentate în cantități mari
Ardeiul iute, alcoolul și arpagicul
Ardeiul iute
Poate fi folosit ca insecticid împotriva afidelor, fie proaspăt, fie macerat. Ardeiul iute poate fi utilizat în mai multe moduri, fie pulbere, alături de apă (10g pulbere de ardei la 5 litri de apă), fie apa de ardei iute (un săpun, 8 ardei iuți, un litru de apă) prin mărunțirea ingredientelor prin răzătoare, apoi fierbere și pulverizarea pe plante.
Ardeiul iute mai poate fi folosit în combinație cu pelinul pentru îndepărtarea iepurilor, melcilor și limacșilor sau pentru a ucide afidele, musculițele albe și alte insecte mici, asemenea căpușelor sau păduchilor verzi. Se folosesc: o cană de ardei iuti, o cană de frunze de pelin și șase căni de apă, puse pe foc până când fierb. Amestecul se strecoară și apoi poate fi pulverizat pe plante.
Alcoolul
Acesta poate fi folosit ca insecticid, existând două variante de utilizare. Prima soluție se formează din 2-3 linguri de săpun, o jumătate de cană de alcool și aproximativ 1 litru de apă caldă, folosindu-se imediat. A doua variantă este 1 linguriță de detergent lichid, o cană de alcool și 1 litru de apă, amestecate cu 3 linguri de ardei iute pisat într-o jumătate de cană de apă fiartă. După strecurare, se poate aplica.
Arpagicul
Folosit sub formă de ceai, soluția formată dintr-o legătură de frunze de arpagic și apă fiartă poate fi folosită prin stropire de câteva ori pe săptămână împotriva ciupercilor la pepeni, dovlecei, castraveți.
Bicarbonatul de sodiu, busuiocul și cartoful
Bicarbonatul de sodiu
Fiind folosit ca fungicid, bicarbonatul poate fi utilizat fie ca soluție de curățare înainte de sezonul rece (o linguriță de bicarbonat la un litru de apă, adăugând eventual 10 picături de ulei esențial de arborele de ceai), fie ca soluție generală. Pentru a o prepara, aveți nevoie de 4 litri de apă, 1 lingură de bicarbonat de sodiu, 2 linguri jumătate de ulei de bucătărie și o jumătate de linguriță de săpun. Soluția pe pulverizează o dată pe săptămână direct pe sol, pentru a preveni apariția dăunătorilor care afectează legumele.
Busuiocul
Utilizat ca insecticid, busuiocul poate fi plantat alături de roșii ca prevenție împotriva dăunătorilor. Ca infuzie, se pun 150 grame busuioc proaspăt, tocat mare, în 5 litri de apă clocotită și, după răcire, se pulverizează direct pe plante.
Cartoful
Cartoful poate fi utilizat ca insecticid sub formă de ceai de frunze de cartofi. Se lasă să stea peste noapte amestecul dintre 2 căni de frunze de cartofi și aproximativ 0,5 litri apă. După strecurare, se adaugă jumătate de litru de apă și un sfert de linguriță de săpun. Se stropesc și frunzele și solul împotriva gândacului de asparagus sau diverșilor viermi și gândaci.
Ceapa, cenușa de lemn, cimbrul
Ceapa
Are rolul de a lupta împotriva făinării și ruginii, deține proprietăți repelente, antiseptice, antibacteriene și antivirale. Se poate utiliza sub formă de decoct – folosind o mână de foi de ceapă și un litru și jumătate de apă, lăsând să fiarbă pentru câteva minute. Soluția trebuie acoperită și lăsată să se odihnească în jur de două ore. După răcire se strecoară și apoi poate fi utilizată ca soluție pentru stropire a plantelor. Decoctul, asemenea infuziei (rezultată din același procedeu) pot fi folosite doar proaspete.
Ca dezinfectant, se poate folosi decoctul preparat după indicațiile de mai sus, de câteva ori la șase zile, pentru a oferi rădăcinilor proprietăți hrănitoare.
Cenușa de lemn
Poate fi folosită ca îngrășământ și insecticid, fiind bogată în potasiu și fosfor. Astfel, florile și fructele se dezvoltă mai bine, iar, presărată la baza plantei, protejează de melci și alte insecte dăunătoare.
Cimbrul
Folosit în special pentru a proteja cultura de varză de atacul fluturelui alb, de veștejire și pătarea brună a frunzelor, cimbrul mai are rolul de a-i oferi verzei o aromă mai bună.
Citricele și coada calului
Citricele
Ceaiul de coji de citrice se folosește împotriva afidelor, gândacilor lânoși, furnicilor. La coaja unui fruct se adaugă două căni de apă fiartă, și, după o zi, se strecoară, adăugând câteva picături de săpun lichid înainte de utilizare.
Coada calului
Coada calului este un aliat important pentru culturi, având rolul de insecticid, fungicid, stimulator de creștere și îngrășământ. Poate fi folosit fie ca decoct (diluat în apă în raport de 1:3 și cu argilă), împotriva bolilor criptogamice. Împotriva afidelor și a păianjenului roșu se folosește infuzia, diluată cu cinci părți de apă, împreună cu macerat de urziză și săpun neutru.
Coada calului se folosește atât pentru sănătatea plantelor, cât și a solului, prin stropirea cu soluție de 7 ori pe an. Căpșunile și zmeura se stropesc de trei ori pe an cu această soluție, împotriva atacul de fitoftorioză.
Fiertura de coada calului se folosește pentru a fortifica țesutul plantei, cu ajutorul acidului salicic. Se macerează timp de o zi 10 litri de apă, 1 kg coada calului prospătă sau 150 g coada calului uscată, urmând ca soluția să se fiarbă și să se dilueze în proporție de 1:5.
Ca decoct, se lasă la înmuiat un kg de tulpini verzi, în 10 litri de apă, timp de o zi. Amestecul se fierbe, apoi, jumătate de oră, se răcește și se strecoară. Această soluție poate fi folosită de două ori pe lună.
Ceaiul de coada calului se pregătește prin 300 de grame de tulpini uscate, fierte în cinci litri de apă. Apoi, se mai adaugă de cinci ori cantitatea de apă, pentru diluare.
Citește și: Tratamente bio împotriva bolilor și dăunătorilor. Îngrășăminte, fungicide și insecticide – Partea 2
Coada șoricelului, coriandru, crăițe
Coada șoricelului
Având rolul de insecticid și fertilizator, coada șoricelului se poate planta alături de florile din grădină, aducând un mare aport de fosforul, calciul și siliciu în sol. Se poate folosi ca și ceai, adăugând o cană de plante la jumătate de litru de apă pentru o zi. După strecurare, se mai adugă patru litri de apă și un sfert de linguriță de săpun.
Coriandru
Fiind folosit ca insecticid împotriva afidelor, se utilizează sub formă de infuzie. În cinci litri de apă clocotită, se pun 150g de coriandru tocat mărunt, proaspăt. După răcire, se strecoară și se pulverizează direct pe plante. Împotriva căpușelor și afidelor se folosește sub formă de spray, creat din părți egale cu apă, într-o fiertură de zece minute, strecurat și gata de pulverizare.
Crăițe
Crăițele se pot planta între rândurile de tomate pentru a ține la distanță păduchii, luptând cu eficacitate împotriva nematozilor. În plus, crăițele se pot introduce și în asolament, sau pot fi cultivate intercalat între plantele sensibile asemenea căpșunului, cartofului, pătrunjelului, morcovului, usturoiului, cepei.