Una dintre cele mai mari descoperiri din România a avut loc în anii 1940, atunci când s-a găsit cel mai mare bulgăre de aur pur, în Munții Metaliferi, o zonă cunoscută pentru extracțiile de metale feroase și neferoase. De asemenea, zona este cunoscută pentru importanța sa istorică, existând mai multe obiecte arheologice din perioada romanilor, dar și cele mai vechi galerii miniere descoperite vreodată în România.
Galeria Romană a fost intactă la descoperire
Acum 200 de ani, atunci când s-a descoperit Galeria Romană intactă, specialiștii au găsit obiecte valoroase din punct de vedere istoric, precum opaițe, statuete, morminte, înscripții antice, unelte romane. Aceste descoperiri ne dovedesc faptul că romanii probabil extrăgeau aur și alte metale prețioasă din această zonă.
Statul a extras o cantitate masivă de aur după cel de-al doilea război mondial, folosindu-l pentru a reconstrui țara. Se spune că, în 1950, se ajunsese la extracția a peste 2,5 tone de aur, raportat anual. Totuși, conform zvonurilor, majoritatea aurului era trimis către Uniunea Sovietică.
„Zăcământul Musariu a fost unul dintre cele mai interesante zăcăminte din lume, caracterul său particular fiind determinat de procentul cu totul excepţional al aurului liber, din totalul aurului produs. Sunt foarte rare filoanele care să furnizeze minereu cu conţinut rentabil, fără a avea şi cuiburi de aur nativ vizibil. Aici, în zona filoanelor 20, 30 şi Ţipiş, la orizonturile – 120 de metri, la 6 decembrie 1947, s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, într-o lentilă de minereu de o bogăţie excepţională.
După cum relatează cei care au avut ocazia să lucreze la extragerea aurului din asemenea puncte de concentrare, spectacolul oferit de natură era fantastic. Pare de necrezut că este posibilă prezenţa atâtor forme, în care imaginaţia găseşte asemănări izbitoare de flori, plante, insecte, animale sau obiecte create de mâna omului”, a declarat geologul Grigorie Verdeş, conform Adevarul.ro.
O mică parte din aurul descoperit se află la Muzeul Aurului
Zăcământul de la Musariu a deținut o mare cantitate de aur și este aflat în apropiere de Brad şi de Treptele Romane. Zăcământul se întindea pe circa 2,5 kilometri, având o lăţime de 300 de metri şi o înălţime maximă pe care s-au dezvoltat filoanele de aur de aproximativ 750 de metri. La intersecţiile dintre filoanele sale s-au descoperit tone de aur.
O mică parte din aurul descoperit în zacământul Musariu se poate vizita la Muzeul Aurului de la Brad. Aici se găsesc „harta României”, „cățelușul”, „balerina”, „feriga”, „rățușca”, dar și „șopârlele de aur”, iar piesele sunt estimate la două milioane de euro.