Descoperă

Ceaiul de sunătoare luptă contra depresiei și dependenței de nicotină. Modalități de utilizare

Ceaiul de sunătoare luptă contra depresiei și dependenței de nicotină. Modalități de utilizare
Ceaiul de sunătoare luptă contra depresiei și dependenței de nicotină. Modalități de utilizare

Sunătoarea este o plantă erbacee care crește sălbatic pe marginea drumului, pe pășuni sau în grădini. Aceasta poartă denumirea oficială “Hypericum perforatum” și poate atinge chiar și un metru în înălțime.

Beneficiile ceaiului de sunătoare

Florile sunătoarei se folosesc din timpuri străvechi pentru a trata anumite afecțiuni. Pentru a putea fi utilizate, florile plantei se lasă la uscat în zone cu multă umbră.

Printre cele mai cunoscute proprietăți ale sunătoarei sunt cele antivirale și antibacteriene, fiind folosită încă din Antichitate pentru a trata febra, dezinfectarea rănilor și tratarea arsurilor ușoare. Beneficiile sunătoarei sunt atât de apreciate, încât aceasta a devenit cea mai documentată plantă medicinală din punct de vedere științific.

Cei mai benefici compuși regăsiți în sunătoare sunt colina, hipericina, saponinele, uleiul volatil, acidul valerianic, flavonoide şi taninuri. Sunătoarea are proprietăți  antiseptice, sedative, antiinflamatoare, remineralizante, cicatrizante şi astringente.

În vremurile trecute, sunătoarea era folosită, îndeosebi, la tratarea afecțiunilor digestive, având proprietăți care poate ajuta la o mai bună funcționare a ficatului și fierii. De asemenea, este benefică pentru îmbunătățirea sistemului nervos.

Botanistul american James A. Duke recomandă sunătoarea persoanelor care suferă de hipotiroidie datorită efectelor sale benefice asupra stării de spirit. Afecțiunile glandei tiroide pot cauza numeroase dereglări în corp și simptome neplăcute, precum schimbări bruște de dispoziție, conform lataifas.ro.

Sunătoarea nu ajută la tratarea bolii în sine, în acest caz a hipotiroidiei, ci la controlul stărilor de depresie adesea întâlnite la cei care au această disfuncție tiroidiană. Studiile au arătat că sunătoarea se comportă asemenea medicamentelor antidepresive sintetice, ba este chiar mai eficientă decât acestea.

Planta conține inhibitori de monoaminoxidază (MSO). Unul din cei mai puternici este hipericina, care produce ameliorarea stărilor de anxietate, depresie și a senzației de inutilitate. Cercetările au arătat că hipericina este mai puternică decât amitriptilina și imiprimina – două medicamente antidepresive triciclice, care au proprietăți anti-anxioase, sedative și analgezice, prescrise în depresiile însoțite de anxietate, dureri cronice mari și migrene. Sunătoarea este superioară antidepresivelor de sinteză nu doar prin eficiență, ci și prin siguranță. Studiile au arătat că această plantă are foarte puține efecte secundare, sau chiar deloc.

În prezent, ceaiul de sunătoare este cunoscut ca un bun remediu natural împotriva depresiei și anxietății, având o eficiență ușor de comparat cu antidepresivele, însă cu mai puține reacții adverse.

Ceaiul de sunătoare luptă contra depresiei și dependenței de nicotină. Modalități de utilizare

Ceaiul de sunătoare diminuează senzaţia de dependenţă de nicotină

Ceaiul de sunătoare poate trata infecțiile urechilor, asemenea otitei. În plus, acesta ajută la o mai bună circulație a sângelui și poate preveni dischinezia biliară şi colecistita.

Infuzia de sunătoare creşte producţia de melatonină, ceea ce este de mare ajutor persoanelor care suferă de insomnii. De asemenea, ajută la eliminarea retenției de apă și este recomandat în timpul dietelor.

Datorită proprietăților sale care diminuează senzația de dependență de nicotină, ceaiul de sunătoare este de mare ajutor persoanelor care doresc să se lase de fumat.

Ceaiul de sunătoare poate fi utilizat și de către persoanele care au tenul uscat sau iritat, sub formă de comprese. Acesta a fost folosit încă din Antichitate împotriva tăieturilor sau arsurilor ușoare, ajutând la un proces mai rapid de cicatrizare.

Contraindicații

Este recomandat să cereți părerea unui specialist înainte de a consuma ceaiul de sunătoare, mai ales că acesta poate diminua afectul tratamentelor cu antidepresive, anticoagulante, contraceptive orale, medicamente antiastmatice, antihipertensive sau imunosupresive.

Preparare ceai de sunătoare

Pentru 300ml de apă clocotită, se folosește doar o linguriță de flori uscate de sunătoare și se lasă la infuzat timp de un sfert de oră. Din cauza faptului că ceaiul de sunătoare are un gust amărui, se poate îndulci cu puțină miere de albine.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă