Busuiocul este o plantă care are multe proprietăți benefice organismului. Cunoscut sub numele oficial de Ocimum basilicum, numele busuiocului se traduce din greacă ca „rege”, datorită credinței că planta a crescut în locul în care Împărăteasa Elena a găsit Sfânta Cruce.
Având o legătură importantă cu religia creștină, busuiocul este utilizat în multe practici religioase, precum sfințirea apei, stropirea caselor și a obiectelor cu aghiasmă și la împodobirea Sfintei Cruci.
Proprietățile busuiocului
În plus, acesta este un remediu natural folosit din cele mai vechi timpuri. Printre cele mai importante funcții, regăsim susținerea sistemelor nervos, endocrin, respirator, digestiv și circulator.
Busuiocul conține:
- uleiuri eterice bogate în estragol și linalool
- hidrocarburi alifatice (ocimen) și ciclice (terpinen, pinen)
- alți derivați fenolici (anetol)
- caroten
- vitamina C
- fitoncide
- săruri minerale.
Cum se prepară ceaiul de busuioc
Infuzia de busuioc se prepară folosind o linguriță de busuioc la o cană de aop fierbinte. Se poate consuma de trei ori pe zi. Se pot face inhalații cu aburul provenit de la infuzie, dimineața și seara, în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni precum infecții ale căilor respiratorii superioare, rinite, gripe.
Beneficiile ceaiului de busuioc
Busuiocul a fost folosit încă de pe vremea fenicienilor, fiind venerat de daci. În timp, s-a demonstrat că acesta are efecte antiseptice, carminative, galactogoge, antiemetice, diuretice, antiinflamatoare, antifungice, febrifuge.
Astfel, ceaiul de busuioc se poate folosi pentru tratarea crampelor abdominale, infecțiilor urinare, durerilor de cap, laringitelor, faringitelor, gripelor, răcelilor și stărilor de vomă.
De asemenea, se poate folosi pentru tratarea durerilor în gât, având grijă să nu consumați infuzia fierbinte.
Un alt beneficiu al acestui ceai este efectul tonic pe care îl are asupra organismului, întărind sistemul imunitar, reglând funcțiile glandelor endocrine și metabolismul celular. Având o acțiune energizantă, ceaiul de busuioc este util în tratarea stărilor de oboseala și de depresie.
Ceaiul de busuioc protejează sistemul digestiv, în special atunci când vine vorba despre tratarea și vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric și colitelor de fermentație.
Decoctul din busuioc este indicat ca stimulent al secreției glandelor mamare la femeile care alăptează.
Despre busuioc se spune că este un elixir al frumuseții, având un efect benefic asupra glandelor endocrine, fiind recomandat în cazurile de îmbătrânire prematură, menopauză, andropauză, frigiditate, sterilitate.
Sprijină funcțiile renale, având un efect diuretic. Astfel, ajută la o mai bună funcționare a rinichilor, în special datorită proprietăților antiinflamatoare, prevenind infecțiile și insuficiența renală.
Stimulează secreția de endorfine, prevenind producția excesivă de cortizol, hormonul stresului.