Orice casă este mai frumoasă atunci când este decorată cu plante superbe care, în plus, aduc multe beneficii sănătății. Unele dintre acestea sunt mai greu de întreținut, altele mai ușor, însă rezultatul final face ca acest efort să merite întotdeauna.

Cauzele apariției depunerilor albe la nivelul solului din ghiveci

Există multe trucuri care ne pot ajuta să transformăm experiența îngrijirii florilor din una meticuloase și dificilă, în una simplă și plăcută. Tot ce trebuie să facem este să cunoaștem câteva caracteristici generale despre fiecare plantă în parte și să urmăm aceste sfaturi care ne fac viața mai ușoară.

Una dintre aceste situații este legată de depunerile albe de la suprafața solului din ghiveci, o situație nu doar inestetică, ci și periculoasă pentru sănătatea plantei. De cele mai multe ori, aceste depuneri pot fi cauzate de predominarea evaporării lichidului din sol asupra consumului de către plantă.

În plus, aceste depuneri pot apărea din cauza anumitori boli sau dăunători, fiind un semn care să atenționeze acest lucru, așa că nu este de ignorat. Mai sunt și alte cauze pentru care solul ar putea avea depuneri albe, cum ar fi lipsa unui drenaj corespunzător, un sol îngreunat lipsit de circulația aerului atât de necesară pentru rădăcină, folosirea unei cantități prea mare de îngrășământ, lipsa irigării, aerul uscat din cameră sau apariția florei fungice.

De asemenea, acest lucru poate apărea și atunci când sistemul radicular este mult prea mic pentru mărimea ghiveciului și a cantității de pământ, mai ales atunci când planta a fost mutată într-un recipient mai mare.

Cum putem să scăpăm de aceste depuneri

Înainte de a încerca să folosim o metodă potrivită pentru eliminarea acestor depuneri, trebuie să aflăm ce a cauzat apariția lor pentru a folosi o variantă corectă și eficientă. Spre exemplu, dacă depunerile devin lunecoase când sunt ușor umezite cu apă, atunci este un semn că sunt prezenți spori de ciupercă, o situație periculoasă pentru plantele tinere.

Astfel, atunci când avem de-a face cu această problemă, primul pas este să așteptăm ca suprafața solului din ghiveci să fie uscată complet, urmând, apoi, să îndepărtăm stratul superior de sol și să folosim cărbune activ zdrobit pe stratul rămas. Irigările trebuie reduse și, pentru un rezultat optim, folosim fungicide.

În alte situații, ar fi necesar să asigurăm plantei factorii de mediu necesari, cum ar fi lumina, umiditatea aerului și solul. Îndepărtăm stratul superior al solului, apoi afânăm pământul rămas, însă cea mai sigură variantă este înlocuirea completă a solului.

În cazul în care înlocuim solul complet, atunci ne putem folosi de câteva pietricele pe care să le punem la baza ghiveciului, asigurând drenarea optimă a apei. Peste stratul superior putem pune cenușă, argilă expandată sau nisip. De asemenea, este important să folosim apă filtrată, stătută sau de acvariu atunci când udăm planta.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.