Plantele la ghiveci au din ce în ce mai multă popularitate, mai ales atunci când vine vorba despre cele ușor de întreținut. Acestea nu au doar rol estetic, ci ne ajută, mai ales în orașele poluate, crescând nivelul de oxigen din încăpere.

Ce rol are apa și cum aflăm dacă plantele au nevoie să fie udate

Unele dintre cele mai des întâlnite plante din casele oamenilor sunt ușor de întreținut, însă un factor este extrem de important în cazul tuturor: apa. Plantele au nevoie de apă pentru a realiza fotosinteza, transformând dioxidul de carbon și apa, cu ajutorul energiei din lumină, în glucoză și oxigen.

Apa mai are și alte roluri în supraviețuirea plantelor, precum transportarea substanțelor nutritive rezultate din evaporarea acesteia și din presiunea radiculară. În plus, apa ajută la răcirea plantei.

Cantitatea de apă necesară depinde de la plantă la plantă, dar și de alți factori de mediu: tipul solului, temperatura, locația sau gradul de umiditate din aer, ca, de asemenea, nevoile specifice ale acesteia. Așa cum știm, plantele suculente și cactușii nu au nevoie de multă apă, pe când hortensia și trandafirii au nevoie de multă umiditate pentru a prospera.

Astfel, în clipul de mai jos, veți observa modul în care acest utilizator TikTok află dacă planta lui, sanseveria, sau, așa cum este cunoscută în România, limba soacrei, are nevoie să fie udată sau nu. Iubitorul de plante introduce un băț în sol, explicând că dacă acesta iese curat, atunci planta are nevoie de apă. În schimb, dacă bățul iese plin de pământ, atunci planta nu are nevoie de apă.

Alte sfaturi legate de udarea plantelor

Așa cum am menționat, unul dintre factorii importanți de care trebuie să ținem cont atunci când stabilim frecvența și cantitatea de apă folosită ține și de locația plantei. Dacă aceasta este așezată în lumina directă a soarelui, atunci va avea nevoie de mai multă apă, consumând o cantitate mai mare din cauza nivelului scăzut de umiditate al aerului.

Un alt truc care vă poate ajuta să aflați cantitatea corectă de apă pe care trebuie să o folosiți este comparația cu dimensiunea ghiveciului. Spre exemplu, cantitatea de apă necesară este undeva la 5-10 % din conținutul ghiveciului.

O altă situație importantă este legată de perioada de înflorire a plantei. Astfel, în perioada de înflorire, planta face să se evapore mai multă apă, așa că are nevoie de udări mai dese sau mai consistente.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.