Planta de soc crește în pădure și se caracterizează prin florile sale albe, care înfloresc în lunile mai-iunie și apoi se transformă în fructe pentru a fi recoltate începând din luna august și pe tot parcursul lui septembrie. Socul, practic intră în categoria fructelor de pădure.

Cum să recunoști boabele de soc
Înainte de a descoperi cum pot fi folosite în gătit boabele de soc, care par negru-violet când sunt coapte, este esențial să învățați să le recunoașteți deoarece este destul de comun să le confundați cu alte boabe precum bozul, care sunt foarte asemănătoare cu fructele de soc, dar care nu pot fi mâncate pentru că sunt otrăvitoare.

O primă modalitate de a distinge boabele bune de cele rele este să observăm tulpina arbustului: cea a socului este lemnoasă și are scoarța gri-brun cu puncte albe, cea a bozului are tulpina verde, rigidă și groasă. Pentru a alunga orice îndoială, trebuie să observăm apoi ciorchinii cu boabe. Fructele socului sunt împrăștiate pe toată planta, adunate în umbrele cu fața în jos; cele ale bozului, în schimb, cresc mereu grupate, iar umbrelele arată drept în sus, potrivit Granosalils.

Nu mânca boabe de soc crude
Boabele de soc sunt bogate în vitaminele A, B, C, flavonoide, apă, fibre și săruri minerale. Sunt exploatate, împreună cu florile, pentru a obține remedii naturiste. Sunt foarte utile pentru îmbunătățirea circulației sângelui și au proprietăți diuretice, deși nu trebuie să exagerăm cu privire la cantități deoarece, atunci când mănânci prea mult, pot avea efecte laxative . De asemenea, nu trebuie uitat că fructele de pădure conțin un minim de toxicitate potențială, motiv pentru care trebuie consumate întotdeauna gătite și niciodată crude. Fructele socului trebuie recoltate numai când sunt pe deplin coapte, adică atunci când au atins culoarea caracteristică și se desprind de pom cu o ușoară apăsare.

Utilizările boabelor de soc în bucătărie
În gătit, boabele de soc pot fi folosite în multe feluri.

Puteți pregăti o dulceață gustoasă, pentru a mânca la micul dejun, întinsă pe un pâine prăjită sau pentru a fi folosită pentru a umple plăcinte și prăjituri delicioase.

Procedura de urmat este cea clasică: un kg de boabe de soc la 400 gr de zahăr. Se pun într-o cratiță și se gătesc pentru aproximativ 30 de minute, amestecând din când în când.

r

Lichiorul de boabe de soc

Boabele sunt excelente și pentru a face suc sau sirop, o băutură de vară foarte proaspătă și potolitoare. Lichiorul de soc este foarte simplu de preparat și este o băutură care poate fi servită ca digestiv la sfârșitul mesei. Pentru o sticlă de lichior ai nevoie de 300 g de soc, o jumătate de litru de apă, o jumătate de litru de alcool pur și 300 g de zahăr. Boabele de soc trebuie macerate în alcool, într-un recipient închis ermetic, timp de aproximativ 40 de zile la loc întunecat si răcoros.

După ce a trecut timpul necesar, alcoolul trebuie filtrat cu o cârpă. În acest moment siropul se pregătește punând la fiert apa împreună cu zahărul într-o cratiță.

Când zahărul s-a dizolvat, se lasă la răcit apoi se adaugă alcoolul. Filtrați din nou lichidul și îmbuteliați-l. Înainte de a-l consuma se lasă să se odihnească 1-2 luni.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Rețete