Descoperă

Ce e bine să faci în fiecare Joi pentru bunăstare. Superstiții din popor

Ce e bine să faci în fiecare Joi pentru bunăstare. Superstiții din popor
Ce e bine să faci în fiecare Joi pentru bunăstare. Superstiții din popor

Ziua de Joi are o mare însemnătate în tradiția populară, mai ales în ceea ce privește credința ortodoxă. Această zi era dedicată zeului și planetei Jupiter.

Interpretări populare ale zilei de Joi

Conform credinței populare, se credea despre ziua de Joi că era jumătate bărbat și jumătate femeie, însă, în anumite zone ale țării, poartă numele de “femeie sfântă” (Dorohoi); “fecioara frumoasă, care apără lumea de ploi mari și de grindină” (lași, Tutova); “o femeie sfântă și binevoitoare, sora cu Duminica, Vinerea și Miercurea” .

Joia locuia în păduri neatinse de oameni și păzite de fecioare, având puteri mari asupra vitelor, a ploilor și a bolilor. În Județele Contanța, Iași și Olt, se spune despre Joi că locuia în ceruri, printre nori.

În Maramures și Bucovina, joia nu erau permise șezătorile sau nunțile, fiind o zi dedicată odihnei și rugăciunii, o sărbătoare de care țineau cont toți creștinii.

Astfel, în calendarul popular există multe sărbători ale zilei de joi, precum Joia Iepelor, Joia Furnicilor, Joia Paparudelor sau a Caloianului. Cea mai mare dintre acestea este, bineînțeles, Joia Mare, din Săptămâna Patimilor.

Această zi se dedică relațiilor interumane, mai ales în cadrul unei comunități strânse care se bazează pe încredere. Joi sunt puse în valoare talentele, experiența și informațiile acumulate de-a lungul vieții.

Tradiții pentru ziua de Joi

Se spune, în popor, că cei născuți joia vor avea noroc în viață, urmând să fie oameni afectuoși, însă exigenți. Joia este, de asemenea, o zi bună pentru începutul unui nou proiect, favorabilă bunului mers al afacerilor. Joia este o zi dedicată dragostei, cuplurilor și, pe vremuri, cununiei.

Conform credinței populare, Joia se spăla icoana Maicii Domnului cu busuioc, iar cu apa aceea se udau florile pentru a avea noroc în dragoste. Tot joia era bine să te speli pe cap și să te aranjezi, să faci ordine în casă și să te dedici iubirii.

Tradiția spune că joia se spălau cămășile, iar fetele tinere se spălau pe cap înainte de răsăritul soarelui și își tăiau unghiile. Ouăle puse joia sub cloşcă vor ieşi numai cucoşei.

Ce e bine să faci în fiecare Joi pentru bunăstare. Superstiții din popor

Se spune că nu este bine să lucrezi în zilele de Joi dintre Paște și Înălțare, dar nici în zilele de Filipi pentru că Dumnezeu porunceşte lui Sf. Petru să trimită din căţeii săi (lupi) să le ia câte o vită din curte.”

Dacă începe să plouă joia, atunci ploaia va ține două săptămâni.

Rugăciune pentru ziua de Joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut.

Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”.

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă