În perioada premergătoare Paștelui, românii cumpără, în marea majoritate, carne de miel pentru a păstra tradiția mesei pascale. În acest scop, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vine în ajutorul consumatorilor cu sugestii prin care aceștia să cunoască produsele autorizate sanitar.
Primul sfat pentru cetățeni este acela de a cumpăra produse de origine animală sau nonanimală doar din spații autorizate și înregistrate sanitar veterinar, pentru a nu-și pune sănătatea în pericol. Astfel, cumpărătorii sunt siguri că aceste produse au fost verificate conform protocoalelor și legilor impuse de autorități.
Cum se verifică etichetele pentru carnea de miel
Cumpărătorii trebuie să aibă în vedere, atunci când cumpără carnea de miel, câteva informații care îi vor ajuta să aleagă produsele proaspete și autorizate. Atât carnea, cât și organele de miel trebuie să dețină un certificat de sănătate publică veterinară, dar și marca de sănătate.
Atunci când carnea de miel sau ied provine din unități autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, va deține o marcă de sănătate de formă ovală, având dimensiunile de 6,5/4,5cm, cu următoarele mențiuni inscripționate:
- în partea superioară va scrie ROMANIA cu majuscule, sau codul ISO al țării „RO”
- în centru va avea numărul de autorizare ANSVSA
- în partea inferioară, abrevierea CE, cu majuscule
În cazul în care carnea de miel provine din unități aprobate pentru perioada de tranziție și din locuri special amenajate temporar, atunci va deține ștampila rotundă, cu diametrul de 3,5cm, cu următoarele mențiuni inscripționate:
- în partea de sus – „ROMANIA” cu majuscule
- în centru va fi indicativul județului, urmat de numărul de autorizare al unității și, sub acesta, numărul de identificare al medicului veterinar responsabil pentru acea unitate
- în partea de jos – „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR” cu majuscule
Cum se verifică prospețimea ouălor și a lactatelor
Ouăle cumpărate din spații autorizate veterinar oferă:
- proveniența de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar
- transport autorizat sanitar veterinar până la locul de desfacere, cu respectarea normelor și condițiilor de igienă și temperatură
- depozitarea și expunerea spre comercializare în conformitate cu regulile de igienă și temperatură
În ceea ce privește laptele sau brânzeturile, producătorii agricoli trebuie să dețină documente de înregistrare sanitar veterinare, eliberate de către DSVSA județene și să țină cont de următoarele reguli:
- dacă vând lapte crud direct către consumator trebuie să dețină fișe de sănătate eliberate de medicii veterinari din acea localitate care să ateste starea de sănătate a animalelor
- dacă vând brânzeturi direct către consumator, acestea trebuie expuse în spații special amenajate, în vitrine, în recipiente confecționate din materiale necorodabile care se pot dezinfecta ușor
- brânzeturile trebuie transportate în conformitatea cu regulile sanitar veterinare împotriva contaminării
- transportul și depozitarea în recipiente tradiționale din lemn se pot face doar dacă acestea sunt igienizate corespunzător, împotriva contaminării
- produsele comercializate trebuie să conțină informații scrise din partea producătorului, referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii și data obținerii produsului