Trucuri și sfaturi

Laptele de capra, leac pentru mai multe boli

Laptele de capră este cel mai des consumat tip de lapte din lume. De fapt, între 65% și 72% din toate lactatele consumate la nivel mondial sunt lapte de capră. Acest lucru se datorează parțial ușurinței de a crește capre, spre deosebire de vaci, în țările în curs de dezvoltare, unde laptele de capră este o sursă importantă de calorii, proteine și grăsimi. În multe țări, oamenii își exprimă preferința pentru laptele de capră în detrimentul celui de vacă.

Laptele de capră este mai gros și mai cremos decât laptele de vacă sau laptele vegetal, iar laptele de capră are mai multe substanțe nutritive care pot oferi beneficii pentru sănătate. De exemplu:

  • Mai ușor de digerat
  • Risc mai mic de alergii la lapte
  • O mai bună sănătate a inimii

Dacă vă gândiți să beți lapte de capră, este important să înțelegeți beneficiile pe care le poate oferi.

Laptele de capră este o sursă excelentă de:

  • Proteine
  • Calciu
  • Potasiu
  • Fosfor
  • Magneziu

Laptele de capră este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina A. Studiile arată că un consum suficient de vitamina A poate contribui la reducerea riscului de cataractă, a anumitor forme de cancer și chiar îi ajută pe copii să lupte împotriva rujeolei.

Potențiale beneficii pentru sănătate ale laptelui de capră

Laptele de capră nu este doar o băutură de specialitate. În funcție de stilul tău de viață, laptele de capră poate fi o alegere mai bună decât laptele de vacă sau cel vegetal, deoarece oferă o serie de avantaje:

Bogat în proteine digerabile

În comparație cu laptele de vacă standard, laptele de soia sau laptele de nuci, laptele de capră are mai multe proteine pe porție. Și, proteinele din laptele de capră par a fi mai digerabile, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră le poate folosi mai ușor. Laptele de capră conține, de asemenea, semnificativ mai multe proteine decât laptele de migdale sau laptele de orez.

Nu poate provoca alergii la lapte

Unele persoane cu alergii la laptele de vacă pot descoperi că laptele de capră nu le declanșează alergiile. Un studiu a constatat că aproximativ unul din patru copii care erau alergici la laptele de vacă nu erau alergici la laptele de capră. Dacă aveți o alergie la lactate, puteți cere medicului dumneavoastră să vă testeze dacă puteți tolera în siguranță laptele de capră. Dacă știți că aveți o alergie la lactate, nu ar trebui să consumați lapte de capră fără să vă întrebați medicul.

Gestionarea nivelului de colesterol

Laptele de capră poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol la persoanele cu colesterol ridicat în sânge. Studiile au arătat că laptele de capră poate ajuta la reducerea colesterolului din artere și din vezica biliară. Acest lucru poate ajuta persoanele cu niveluri ridicate de colesterol să își controleze mai ușor colesterolul.

Riscurile potențiale ale laptelui de capră

Laptele de capră nu este o băutură perfectă, bineînțeles. Are unele calități care l-ar putea face o opțiune mai rea decât laptele de vacă sau cel vegetal pentru unele persoane. Înțelegerea beneficiilor și dezavantajelor laptelui de capră vă poate ajuta să luați decizia corectă pentru sănătatea dumneavoastră.

Nu este lipsit de lactoză

Dacă sunteți intolerant la lactoză, laptele de capră nu este pentru dumneavoastră. Laptele de capră conține în continuare lactoză, la fel ca și laptele de vacă. Unele persoane consideră că laptele de capră este ușor mai ușor de digerat decât cel de vacă, dar acest lucru este foarte individual. Dacă aveți intoleranță la lactoză, cel mai sigur este să vă limitați la laptele vegetal care este garantat că nu conține lactoză.

Mai multe calorii decât laptele de vacă sau cel vegetal

Laptele de capră are mai multe calorii pe porție decât orice alt tip de lapte. Consumul a prea multe calorii poate duce la creșterea în greutate. Dacă vă străduiți să reduceți caloriile, puteți consuma lapte de capră în cantități mai mici decât laptele de vacă sau cel vegetal.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    3 Comments

    1. Este bine de stiut mai ales ca vom avea un baby in familie.
      Multumim mult!

    2. Felicitari, sa va bucurati de el! Sanatate!

    3. Anul trecut, in perioada 24 octombrie-7noiembrie,am avut covid! Am 6 capre, din care 3 cu lapte. Sunt si alergica, dar nu la lactate. Am avut mari emotii cand m-am inbolnavit. Nu am scapat de dureri, respiratie grea, lipsa de gust si miros, febra, diaree. Totusi, am trecut destul de usor prin boala, si sunt convinsa ca laptele caprelor,baut zilnic, m-a ajutat. Multa lume, a spus ca, au pierdut in greutate, mai multe kilograme. Eu, am pierdut doar 2. Cand am surplus, fac branza. Am si o nepotica de 3 ani, are intoleranta la lactoza, dar bea periodic si lapte de capra, fara sa aibe probleme. In afara de mici raceli, fara febra sau manifestari mai serioase, nepoata mea, nu a fost bolnava pana acum. De aceea recomand tuturor, sa consume lapte si lactate de capra.

    Comments are closed.