Descoperă

În 24 de ani, un bărbat a plantat singur 11.000 de copaci. Lumea l-a numit nebun!

În 24 de ani, un bărbat a plantat singur 11.000 de copaci. Lumea l-a numit nebun!
În 24 de ani, un bărbat a plantat singur 11.000 de copaci. Lumea l-a numit nebun!

Considerat cândva nebun de către ceilalți săteni, războinicul ecologist indonezian Sadiman a înverzit dealurile sterpe după 24 de ani de eforturi, făcând disponibile resurse de apă în regiunea muntoasă predispusă la secetă în care locuiește.

Adresat cu afecțiune ca „mbah” sau „bunicul”, bărbatul în vârstă de 69 de ani a muncit neîncetat pentru a planta copaci pe dealurile din centrul Java, după ce incendiile pentru a curăța terenurile pentru cultivare aproape că au secat râurile și lacurile.

„M-am gândit că, dacă nu plantez arbori banyan, această zonă va deveni uscată”, a declarat Sadiman, purtând pălăria de ranger și cămașa safari care îl caracterizează și care poartă un singur nume, ca mulți indonezieni.

„Din experiența mea, arborii banyan și ficus pot stoca foarte multă apă”.

Rădăcinile lungi și extinse ale celor cel puțin 11.000 de banyans și ficus pe care Sadiman i-a plantat pe o suprafață de 250 de hectare (617 acri) ajută la reținerea apelor subterane și la prevenirea eroziunii solului.

Datorită efortului său, s-au format izvoare acolo unde înainte era un teren arid și sterp, apa lor fiind transportată prin conducte către case și folosită pentru irigarea fermelor.

Oamenii îl credeau nebun, dar le-a dovedit că are dreptate

Cu toate acestea, la început, puțini locuitori ai satului i-au apreciat munca.

„Oamenii mă ridiculizau pentru că aduceam semințe de banyan în sat, deoarece se simțeau neliniștiți, deoarece credeau că există spirite în acești copaci”, a adăugat Sadiman.

Unii chiar credeau că este un nebun pentru că făcea troc de puieți pentru caprele pe care le creștea, a declarat un sătean, Warto.

Sadiman, a 69-year-old ecowarrior, stands near a hill which is the first area he replanted with trees 20 years ago, in Wonogiri, Central Java province, Indonesia, in this still taken from March 13, 2021 video. Stringer/REUTERS TV via REUTERS

„În trecut, oamenii credeau că era nebun, dar uitați-vă la rezultatul de acum”, a adăugat Warto. „El este capabil să furnizeze apă curată pentru a satisface nevoile oamenilor din mai multe sate”.

Sadiman își finanțează, de asemenea, munca printr-o pepinieră de plante, cum ar fi cuișoarele și fructele jack, pe care le poate vinde sau le poate schimba.

Lipsa ploilor în zona în care a plantat copaci i-a limitat cândva pe fermieri la o singură recoltă pe an, dar acum, sursele abundente de apă asigură două sau trei, a spus el.

„Sper ca oamenii de aici să aibă o viață prosperă și să trăiască fericiți. Și să nu ardă pădurea la nesfârșit”, a adăugat Sadiman, cu o sclipire în ochi.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

  You may also like

  1 Comment

  1. Unde esti tu Sadiman- e
   Sa planetzi un copac doi,
   Astazi sus pe plai la noi
   SADIMAN = SADESTE OMUL,
   Am plantat intr – un loc 33 puieti, in alt loc, trotuar zona publica langa casa, 52 puieti. Toti s – au ,,facut varza” de rautatea unor NEoameni, NEpasarea unui ,,ales dintre cei multi”, ineficienta unor Neorgane !

  Comments are closed.

  More in Descoperă