Sacrificarea porcului înaintea Crăciunului este o tradiție veche în România. Gospodarii sacrifică porcul pe care l-au crescut de mic pentru a oferi familiei carne sănătoasă și pentru a avea la dispoziție toate ingredientele necesare preparării mâncărurilor tradiționale.
Deși, în ultima vreme, românii au început să taie porcul la început de decembrie pentru a-și acorda timp să afume carnea sau să facă cârnații, tradiția spune că acesta trebuie sacrificat pe data de 20 decembrie, în ziua de Ignat.
Ce reprezintă ziua de Ignat
Pe data de 20 decembrie este ziua Sfântului Ignatie Teoforul în calendarul creștin ortodox, o zi cu dezlegare la ulei și vin. Această zi este destinată sacrificării porcului de Crăciun, conform tradiției.
Sfântul Ignatie Teoforul este cel care a donat bisericii multe documente importante, mai exact anumite scrisori legate de drumul martiriului, la Roma, fiind una dintre singurele dovezi ale un sfânt dedicate creștinilor.
Prin sacrificarea porcului nu se înțelege un ritual păgân, ci un obicei agrar, fiind strâns legat de sărbătorile creștine.
În trecut, gospodarii se trezeau la prima oră și sacrificau porcul în zori, stropindu-l cu apă sfințită. Capul porcului era așezat cu fața spre răsărit, iar apoi bărbatul casei îi cresca fruntea sau ceafa cu un cuțit. Prima bucată de carne urma să fie dăruită Sfântului Ignat.
Tradiția populară spune că porcul nu trebuie tăiat mai târziu de data de 20 decembrie, deoarece „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine, după Ignat, porcul slăbeşte.”
Totuși, în anumite zone ale țării, cum ar fi în județele Prahova, Bacău sau Vâlcea, porcul se taie, conform tradiției, a doua zi de Crăciun. În județul Dâmbovița, se taie chiar a treia zi.
Tradiții și superstiții de Ignat
Întreg procesul de sacrificarea porcului este înconjurat de multe tradiții și superstiții. În primul rând, se spune că oamenii miloși nu trebuie să se afle în zona sacrificării pentru că, alminteri, porcul moare mai greu, iar carnea nu mai este atât de gustoasă.
Ignat este cel care vindecă porcii bolnavi, dar și cel care le ia sufletele.
De asemenea, se spune că animalele care urmează să fie sacrificate visează asta înainte de Ignat, așa că, dacă n-ar mai fi tăiate, nu ar mai mânca și ar slăbi.
Femeile gătesc turte cu grâu, miere și nuci pentru a se mânca în Ajunul Crăciunului, numite „Cârpele Domnului”.
Se spune că pentru a fi ferit de boli, este bine ca în ziua de Ignat să vezi sânge. În ziua de 20 decembrie nu se coase și nu se taie cu foarfeca, alminteri porcii râmă pe bătătură și rup rufele de peste an.