Sfântul Nicolae este sărbătorit de creștini pe data de 6 decembrie și este cunoscut ca ocrotitorul copiilor. Această zi este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, fiind una dintre zilele cu dezlegare la pește, ulei și vin din Postul Crăciunului.
Sfântul Nicolae mai este cunoscut și drept ocrotitorul mai multor state creștine, asemenea Greciei și Rusiei, dar și ocrotitorul marinarilor.
Viața Sfântului Nicolae
Sfântul Nicolae s-a născut la jumătatea secolului al III-lea, într-o familie creștină și bogată, în Patara din Asia Mică. Fiind încurajat de mic să-i ajute pe cei nevoiași, Nicolae și-a donat toată averea săracilor.
De unde vine legenda nuielușei
Conform legende populare, Sfântul Nicolae, un mare susținător al creștinismului, i-a dat o palmă lui Arie, un eretic care susținea că Iisus nu este Mântuitorul, ci doar un om cu puteri supraomenești.
Tocmai de aceea, tradiția de a-i pedepsi cu o nuielușă pe cei năstrușnici este cunocută și în prezent.
Sfântul Nicolae mai este cunoscut, în credința populară și ca Sân-Nicoară. Fiind o sărbătoare importantă pentru creștini, în jurul acestei zile s-au creat multe superstiții și obiceiuri.
În zonele rurale, oamenii puneau, pe 6 decembrie, o crenguță a unui pom fructifer, într-un recipient cu apă, lângă o icoană. Dacă pomul înflorea până de Anul Nou, atunci următorul an avea să fie cu noroc și bogăție.
O altă legendă populară spune că aceasta este ziua în care iarna începe cu adevărat. Moș Nicolae își scutură barba, iar atunci începe să ningă. Dacă pe 6 decembrie nu ninge, atunci moșul a întinerit.
Tradiții de Sfântul Nicolae
Una dintre cele mai cunoscute tradiții ale zilei Sfântului Nicolae, Moș Nicolae așa cum este cunoscut de copii, este aceea de a pregăti ghetuțele în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
Copiii își lustruiesc ghetuțele de iarnă și le pun în apropierea ușii de la intrare, așteptând să primească daruri de la Moș Nicolae, dacă au fost cuminți. În caz contrar, Moș Nicolae le aduce o nuielușă, menită să-i atenționeze în legătură cu purtarea lor necuviincioasă.
În cele mai sfințite nopți ale sărbătorilor de iarnă, se spune că cerurile se deschid, iar Moș Nicolae poate fi văzut, de-a dreapta Domnului, timp de o secundă.
Rugăciune către Sfântul Nicolae
Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene. Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.
Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre. Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.