Chiar dacă, de obicei, însămânțăm legumele în perioada primăverii, există câteva soiuri care pot fi plantate și în perioada iernii, asigurând gospodarilor cu grădini legume proaspete în sezonul rece.
Ce semințe se pot cultiva iarna
Printre legumele care pot fi însămânțate în perioada iernii, regăsim morcovii, cartofii, spanacul, broccoli, sfecla roșie, varza, fasolea, mazărea, ceapa și anghinarea.
De asemenea, multe condimente pot fi cultivate în această perioadă, cu ar fi busuiocul, usturoiul, cimbrul, oregano, tarhonul sau salvia.
Primul pas pentru însămânțarea legumelor de iarnă este alegerea unui loc optim pentru dezvoltarea acestora. Spațiul nu trebuie să expună semințele la lumina directă a soarelui pentru a nu le arde, dar nici să fie în curent sau vânt puternic.
Solul trebuie să fie plin de nutrienți organici și cu un nivel optim de umezeală pentru a nu ucide semințele. Specialiștii recomandă folosirea unei folii de mulcire sau a unei pungi de plastic pentru a asigura păstrarea unui nivel optim de umezeală.
Semințele trebuie scoase, în zilele însorite, la aer, pentru a se obișnui în mod treptat cu temperaturile scăzute. Nu uitați că plantele trebuie acoperite cu folie de plastic în tot acest timp.
Legume care pot fi cultivate în câmp deschis în perioada iernii
Spanacul, în special soiurile rezistente la temperaturile scăzute, asemenea Palco și Giant Winter, poate fi cultivat iarna, dar și soiurile de salată verde Navarra, Marvel of Four Seasons sau Winter Crop.
Soiurile de ridichi de iarnă China Rose, Rosa sau Minowase pot fi plantate fără probleme iarna, chiar și în luna ianuarie. Frunzele sfeclei elvețiene pot fi recoltate, de asemenea, până în ianuarie.
Una dintre cele mai rezistente legume la temperaturile reci este varza kale care poate rezista până la temperaturi de -10 grade.
Totuși, varza de Bruxelles poate rezista și la temperaturi de -20 de grade Celsius, în special soiurile Doric F1, De Rosny, Igor F1, asemenea fasolei Fava din soiul Super Aquadulce. Aceste legume se pot recolta din luna noiembrie până în luna februarie.
Soiurile Kaboko și Green Rocket ale verzei chinezești poate rezista până la temperaturi de -15 grade Celsius.
Legumele care se pot cultiva în solarii în perioada iernii
Un solar este mai mult decât binevenit într-o gospodărie, mai ales în perioada sezonului rece, atunci când legumele sunt mult mai scumpe și nu au un gust atât de bun.
Astfel, dacă sunteți mare iubitor de legume, puteți cultiva anumite specii în solar în perioada iernii, asigurând întreaga iarnă legume proaspete, pline de nutrienți.
Spre exemplu, roșiile cherry pot fi cultivate iarna, o variantă din ce în ce mai apreciată în România. Un factor important este legat de faptul că acestea pot fi culese și atunci când sunt verzi pentru că se coc în continuare în casă.
Ceapa și usturoiul sunt două ingrediente importante pentru preparatele culinare românești, uneori indispensabile. Ambele legume pot fi cultivate în solar în perioada iernii.
De asemenea, salata verde este alegerea perfectă pentru acest moment al anului, fiind o plantă care nu reacționează bine la căldură. În plus, aceasta poate fi depozitată într-o zonă rece și umedă.
În solar se mai pot cultiva și pătrunjel și mărar, două verdețuri care adoră temperaturile de 3-4 grade Celsius la momentul germinării semințelor.