Descoperă

Cultura și beneficiile hreanului. De ce este denumit și aurul din grădină

Hreanul este o plantă perenă, cu un gust picant, deosebit și care este întrebuințat atât în gastronomie, cât și în medicină. Acesta este cunoscut, cel mai des, sub formă de sos de hrean, sau, în stare crudă, folosit adesea la prepararea murăturilor.

Cultura hreanului

Hreanul este o plantă cu foarte puține cereri față de factorii de mediu, putând să reziste la temperaturi de până la -30 de grade Celsius. De asemenea, nu are nevoie de multă lumină și, datorită sistemului radicular bine dezvoltat, rezistă bine și în perioadele secetoase.

Tocmai de aceea, hreanul nu trebuie să primească multă apă, riscând să-i putrezească rădăcinile. Cele mai optime zone pentru cultivarea hreanului sunt cele cu apa freatică superficială.

Totuși, hreanul este pretențios atunci când vine vorba despre sol. Solul optim trebuie să fie bogat în humus și elemente minerale, fiind necesară fertilizarea cu gunoi de grajd mărunt.

Așadar, solurile optime sunt cele cu textură mijlocie, argilo-nisipoase, în caz contar, rădăcinile nu se dezvoltă la capacitate maximă, iar legumele vor fi de calitate inferioară. Ph-ul optim este curpins între 7 și 7,5.

Una dintre cele mai importante lucrări înainte de plantarea propriu zisă este uniformizarea solului, având scopul de a preveni băltirea apei în anumite locuri.

Culturile premergătoare pot fi tomatele, mazărea sau fasolea. Cu o toamnă înainte de plantare este recomandată fertilizarea cu gunoi de grajd, folosind 40-50 tone pe hectar gunoi de grajd, prin arătură la 30-40 cm.

Cel mai adesea, cultura este înființată cu ajutorul butașilor scoși din partea centrală a rădăcinii și se păstrează peste iarnă în nisip, urmând să fie plantați anul viitor, în lunile martie – aprilie.

Butașii se plantează la distanță de 30-60cm între plante, în funcție de spațiu, cu ajutorul lingurilor de plantat.

Lucrări de întreținere

Printre cele mai importante lucrări de întrețiere regăsim prășitul în perioada de vegetație, de mai multe ori. Pentru a obține legume de calitate superioară, în perioada verii se poate face copcirea ramificațiilor rădăcinilor.

Beneficiile hreanului

Hreanul mai este cunoscut și sub denumirea populară de aurul din grădină, fiind folosit încă din Antichitate drept remediu natural. Grecii și romanii își legau frunzele crude pe cap pentru a scăpa de dureri.

Ceaiul făcut din florile hreanului ajută organismul să lupte contra gripelor și răcelilor. Iuțeala atât de specifică hreanului este benefică pentru tratarea bolilor respiratorii și a reumatismului.

Cultura și beneficiile hreanului. De ce este denumit și aurul din grădină

Rădăcina de hrean conține multe vitamine, dar și glucozinolați și izotiocianați care au capacitatea de a proliferarea celulelor canceroase. Hreanul are proprietati antibacteriene, iar sucul rezultat din acesta luptă contra bacterilor periculoase, inclusiv E.coli, H.pylori și Salmonella.

Valori nutriționale:

 • 85,08 g apă
 • 1,18 g proteine
 • 0,69 g lipide
 • 11,29 g carbohidrați
 • 3,3 g fibre
 • 7,99 g zaharuri
 • 56 mg calciu
 • 0,42mg fier
 • 27 mg magneziu
 • 24,9 mg vitamina C
 • ,5 mg vitamine din grupul B

Din hrean puteți face sirop, tinctură, chiar și un vin tonic. Pentru tinctură, veți avea nevoie de o treime de borcan umplut cu hrean dat prin răzătoare, urmând să completați recipientul cu alcool alb alimentar de 80 de grade.

Amestecul se lasă la macerat timp de 8 zile. După această perioadă, se închide câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului și gripei. Tinctura se poate folosi și extern, pentru tratarea reumatismului, plăgilor necrozate, însă tratamentul este dureros.

Puteți obține un sirop rapid de hrean, amestecând puțin hrean ras cu două linguri de miere. Amestecul se lasă la macerat câteva minute și apoi se strecoară.

Resturile se pun la fiert, se strecoară din nou, urmând, după răcire, să se amestece cu lichidul obținut mai devreme. Acest tratament ajută la tratarea astmului, bronșitei cronice, afecțiunilor căilor respiratorii medii și inferioare.

Pentru a obține vinul tonic cu hrean, folosiți 15 linguri de hrean ras la un litru de vin roșu natural. Amestecul se lasă la macerat timp de 9 zile, într-un recipient sigilat și apoi se filtrează. Se utilizează pentru îmbunătățirea digestiei, pentru stimularea și reglarea activității cardiace și contra anemiei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Comments are closed.

  More in Descoperă