Urzica este o plantă folosită în scopuri medicinale și casnice încă din Antichitate. Numele îi provine din latină, de la cuvântul latin urere (a arde – arsurile simtite pe piele). În culturile agricole, urzica este considerată o buruiană, din cauza faptului că se înmulțește rapid.
Totuși, pentru grădina ecologică, urzica are multiple roluri benefice. Printre acestea, regăsim rolul de insecticid, fungicid, îngrășământ și accelerator în procesul de compostare. Urzica este bogată în azot, potasiu, calciu, fier, fosfor, în microorganisme, oligoelemente, complex vitaminic (A, B2, C, K). De asemenea, stimulează creșterea plantelor, le crește rezistența la boli ca mana, rugina, făinarea, combate daunători, printre care păduchii și păianjenii.
Stropirea plantelor cu urzică
Extractul de urzică se foloșește pentru stropirea plantelor ca insecticid, fungicid, îngrășământ foliar sau se udă direct pe sol. Astfel, în funcție de rolul pe care doriți să-l îndeplinească, soluția se pulverizează pe plante sau la baza lor.
În ceea ce privește roșiile, maceratul cu urzică se folosește la baza plantei, nu pe frunze, din cauza conținutului mare de fier. Atunci când frunzele roșiilor sunt îngălbenite și par lipsite de viață, se poate folosi extractul de urzică.
În plus, ca măsură de prevenție, plantele pot fi stropite cu extract de urzică pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor, timp de o săptămână, o dată pe zi. Pentru a folosi urzica în rolul de îngrășământ, se aplică regulat la interval de două săptămâni.
Cum se prepară maceratul de urzică
Pentru obținerea maceratului de urzică veți avea nevoie de un kilogram de urzici cu tulpini, sănătoase și neînflorite. Astfel, se va obține concentrația maximă și nu veți expune grădina riscului de răspândire a urzicilor, prin semințe. Peste urzici se adaugă, într-un recipient, zece litri de apă care să nu conțină clor (de ploaie sau de fântână).
Peste ele se așează o greutate ca frunzele de urzică să fie mereu acoperite cu apă. Recipientul trebuie acoperit pentru a fi protejat de insecte și pentru a opri răspândirea mirosului neplăcut și nu trebuie lăsat în soare. Compoziția se va amesteca zilnic, timp de o săptămână.
După această perioadă, soluția se strecoară și se va folosi la stropire sub formă diluată. Astfel, vom folosi un litru de macerat la 9 litri de apă curată.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!