Descoperă

Când pică Moșii de iarnă în 2022. De ce trebuie să ținem cont în această zi

Când pică Moșii de iarnă în 2022. De ce trebuie să ținem cont în această zi
Când pică Moșii de iarnă în 2022. De ce trebuie să ținem cont în această zi

În fiecare anotimp, creștinii ortodocși se asigură să-i pomenească pe cei trecuți în neființă. Moșii de iarnă, sau Sâmbăta Morților, o sărbătoare care își schimbă data de la an la an, în funcție de ziua când pică Paștele, se va ține, în 2022, pe data de 26 februarie.

Ce se face de Moșii de iarnă

Astfel, cu o zi înainte de Lăsatul secului de carne, un eveniment care prevestește începutul Postului Paștelui, creștinii merg la biserică, la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

În această zi, credincioșii vin la biserică pregătiți să dea pachete de pomană care, de obicei, constau în fructe, colivă și alte alimente pentru oamenii nevoiași. Pomana se oferă alături de o lumânare aprinsă, după ce produsele au fost sfințite de preot. De asemenea, credincioșii vizitează mormintele celor adormiți, tămâiându-le, ducând flori și lumânări.

Preoții citesc numele tuturor celor trecuți în pomelnice și se roagă pentru sufletul celor adormiți.

Tradiții de Moșii de iarnă

Conform tradiției populare, în ziua Moșilor de iarnă, sufletele morților coboară pe pământ, tocmai de aceea apropiații lor dau de pomană, pentru a liniști spiritele.

De asemenea, conform superstițiilor populare, în această noapte nu e bine să mergi singur pe drum pentru că spiritele umblă libere și profită de oamenii care nu au companie.

O altă tradiție spune că mâncarea care nu a fost consumată în acea zi trebuie aruncată, nu trebuie păstrată pentru a doua zi. În această sâmbătă nu se fac nunți, mai ales că, începând de a doua zi, cu ocazia Lăsatului secului, se anunță începerea Postului Paștelui care durează timp de 40 de zile. În această zi nu se spală și nu se fac treburi gospodărești.

Când pică Moșii de iarnă în 2022. De ce trebuie să ținem cont în această zi

Rugăciune pentru cei adormiți

Aceasta este rugăciunea pe care credincioșii o pot spune în timpul sărbătorii Moșii de iarnă:

”Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Amin!”

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă