Luna aprilie aduce două mari sărbători pentru creștinii ortodocși. Pe data de 23 aprilie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe, iar pe data de 25 aprilie, este Duminica Floriilor, o predică extrem de importantă care are loc cu o săptămână înainte de Paște, în fiecare an.
Sfântul Gheorghe, Purtătorul de Biruință
În fiecare an, creștinii ortodocși, dar și catolici, îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe. Sfântul Gheorghe este considerat patronul Angliei, fiind considerat un erou, asociat cu vitejia și curajul, cu sacrificiul pe care l-a făcut pentru credința lui.
Conform tradiției creștine, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost general în armata lui Diocletian. Acesta s-a născut în Capadocia, în familie creștină, mergând pe urmele tatălui său care a fost tot general în armată. Se spune că Diocletian s-a împotrivit creștinilor, încurajat de cumnatul său, Galeriu, fiind păgâni.
Sfântul Gheorghe nu s-a supus la ordinul de închinare la idoli, păstrându-și credința în Iisus, motiv pentru care a fost aruncat în temniță. Apoi, acesta a fost torturat: a fost trecut prin furcile caudine, bătut cu sulița, fie la tălpi, presându-i pietre mari pe piept, a fost tras pe roată, aruncat în groapa cu var sau pus să alerge cu încălțăminte care avea cuie scoase către talpă.
În timpul în care a fost închis, Sfântul Gheorghe a înfăpuit multe minuni, printre care și învierea unui mort. Această minune n-a fost trecută cu vederea de Împărăteasa Alexandra, ajungând să creadă și ea în Iisus. Sfântul Gheorghe a murit ca un martir, iar, la moartea sa, împăratul a poruncit să fie decapitat.
Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim
Duminica Floriilor este cea mai mare sărbătoare a Postului Paștelui și are loc, în fiecare an, cu o săptămâna înainte de Paște. În 2021, Duminica Floriilor se sărbătorește pe 25 aprilie. Sărbătoarea edifică intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr.
Oamenii, atunci când au auzit că vine Mântuitorul, au luat ramuri de finic și L-au așteptat, motiv pentru care creștinii duc, în prezent, ramuri de salcie la sfințire în biserică și apoi le păstrează tot anul în jurul icoanelor.
“Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”
Cântarea credincioșilor către Iisus la intrarea în Ierusalim
Astfel, începând cu seara din Duminica Floriilor, credincioșii se pregătesc pentru o săptămâna de tristețe, denumită și Săptămâna Patimilor. În timpul acestei săptămâni, la biserică încep slujbele speciale, denumite denii, ținute până la Paște, amintind de traseul Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.