Adormirea Maicii Domnului, zi de mare sărbătoare. Ce fac agricultorii pe 15 august

14.08.2020
Adormirea Maicii Domnului, zi de mare sărbătoare. Ce fac agricultorii pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe 15 august. Această zi este importantă și pentru agricultori, care respectă anumite tradiții și obiceiuri. Iată ce se face și ce nu se face de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Sfânta Maria este sărbătorită de două ori: pe 15 august este Adormirea Maicii Domnului, numită Sântamaria Mare, iar pe 8 septembrie este Nașterea Fecioarei Maria, Sântamaria Mică.

Înainte de aceste două mari sărbători se ține post, ar zilele sunt cinstite prin pelerinaje la biserici și mănăstiri. Se țin praznice de pomenire și se dau pomeni pentru morți.

Adormirea Maicii Domnului, tradiții străvechi în România pentru 15 august

După sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului începe sezonul de nunți care ține din 16 august până în 14 noiembrie. Sântamaria este invocată de fete singure pentru grăbirea căsătoriei. Încep și târgurile și iarmaroacele de toamnă. Apoi, între 16 august și 7 septembrie, e vreme bună de semănat.

În trecut, ziua în care se sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului era zi de odihnă și de rugăciune. Este o zi în care țăranii își luau măsuri de protecție a lanurilor și băteau nucii. Se rugau la Sfânta Maria pentru ogoare roditoare, culturi fără boli și dăunători. Femeile duc la biserică colivă de fructe, struguri, prune sfințite. Bărbații își schimbă pălăria cu căciula de toamnă. Ciobanii coboară oile la munte, urmând să le ducă la vale pe 8 septembrie, la Sântămăria Mare.

Este interzis de Adormirea Maicii Domnului scăldatul în apele spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.

Se spune că dacă în preajma acestei zile de sărbătoare înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă.

În prezent, nu se mai respectă toate obiceiurile, însă românii cinstesc în continuare sărbătoarea. Nu se lucrează la câmp, nu se spală, nu se face curat, nu se seamănă.

Tu ce alte tradiții despre ziua de sărbătoare din 15 august: Adormirea Maicii Domnului cunoști?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *