Știri Agricole

Despăgubiri pentru fermieri după rectificarea bugetară. Ce sume alocă guvernul

Despăgubiri pentru fermieri după rectificarea bugetară. Ce sume alocă guvernul
Despăgubiri pentru fermieri după rectificarea bugetară. Ce sume alocă guvernul

Guvernul a notificat o nouă împărţire a banilor din buget pentru anul 2020. Premierul Ludovic Orban le-a transmis fermierilor că va asigura banii necesari pentru despăgubiri din bugetul Ministerului Agriculturii.

MADR va primi 2,995 de miliarde de lei din proiectul de rectificare bugetară.  În plus, s-a anunțat că se vor aloca ”740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducție la speciile suine și păsări, precum și pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații”, conform notei de fundamentare de la Ministerul Finanțelor Publice.

Noua rectificare bugetară. Crescătorii de porci vor avea un atu

Crescătorii de porci au un avantaj datorită proiectului de rectificare bugetară. Aceștia nu vor primi doar banii pentru programul de reproducție, dar și sumele restante pentru animalele sacrificate din cauza pestei porcine, fiind atribuiți pentru Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor încă 147,4 milioane lei, per sold.

Fermierii care au fost afectați de animalele sălbatice și au dat statul în judecată pentru daunele provocate în culturile agricole, au o șansă să fie despăgubiți, pentru că 116,7 milioane lei per sold sunt alocați Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cea mai mare sumă, aproape trei miliarde de lei, este alocată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru subvențiile agricole ale acestui an care vor ajunge la fermieri începând cu data de 16 octombrie.

”Vom asigura banii necesari din bugetul MADR pentru a plăti despăgubirile pe care le-am anunțat pentru fermierii ale căror suprafețe au fost afectate de secetă. Bugetul Ministerului Agriculturii este un buget care are mai multe categorii de cheltuieli, deci nu trebuie văzut că… trebuie să existe o corespondență între suma care urmează a fi plătită pentru despăgubirile către fermieri şi creşterea bugetului Ministerului Agriculturii. Sigur că voi mai analiza o dată. Rectificarea bugetară este obiectul unei dezbateri în Guvern. Ăsta este un proiect care este public în momentul de faţă, în transparenţă, dar decizia finală o vom lua în cursul acestei seri”, a susținut Orban.

Despăguburile de secetă nu sunt incluse în plan

Până acum, din sumele menționate, banii pentru despăgubirile de secetă nu figurează în proiectul de rectificare bugetară, dar, premierul asigură fermierii că daunele vor fi plătite din bugetul Ministerului Agriculturii. Suma necesară pentru despăgubirile de secetă este de 1,2 miliarde de lei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.