APIA

Calendar APIA – septembrie 2021. Termene limită pentru fermieri

Calendar APIA - septembrie 2021. Termene limită pentru fermieri
Calendar APIA - septembrie 2021. Termene limită pentru fermieri

Astăzi, 1 septembrie, unii dintre solicitanții APIA au termen limită cu privire la înscrieri, cereri și declarații, anunță agrointel.ro. De asemenea, în toată luna septembrie, funcționarii APIA fac verificări pe teren pentru subvențiile acordate.

Termen limită APIA – 1 septembrie

Pentru cultura de cânepă:

 • fermierul trebuie să depună la APIA până la data de 1 septembrie, inclusiv a anului de recoltă copia contractului/angajamentului încheiat între fermier şi prim-procesator şi copia autorizaţiei de cultivare a cânepei pentru fibră emisă de DAJ
 • până la 1 septembrie, inclusiv, se depune declaraţia privind varietăţile de cânepă pentru fibră cultivate şi cantităţile de seminţe utilizate la hectar pentru înfiinţarea culturii trebuie declarate la APIA până la data de 1 septembrie.

Pentru cultura de in:

 • până la data de 1 septembrie, inclusiv, a anului de recoltă certificatul de calitate a seminţelor utilizate sau factura de cumpărare a seminţelor certificate oficial, pentru fiecare parcelă şi copia contractului/angajamentului încheiat între fermier şi prim-procesator.

Pentru înscrierea berbecilor:

 • crescătorii de animale au ca termen data de 1 septebrie, inclusiv, dacă doresc să înscrie berbecii în Registrul Genealogic. Berbecii pentru care se solicită SCZ-O trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală până în data de 1 septembrie inclusiv
 • efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine (condiţia de eligibilitate trebuie să fie îndeplinită până la data de 1 septembrie, inclusiv).

Termene limită pentru Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ), ovine/caprine:

Termenul pentru prezentarea documentelor specifice pentru oierii care au cerut Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ), ovine/caprine este de 1 septembrie 2021, inclusiv.

Documentele necesare sunt:

 • adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor/ţapilor în registrul genealogic al rasei, înscrierea/înregistrarea oilor sau caprelor în registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCZ, şi respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/ţap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine/caprine, al cărei model este prevăzut în Anexa 9 (Anexa nr.9b Partea A din Ordinul MADR nr.45/2021; și/sau
 • adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie judeţean, prin care se confirmă respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/ţap cu certificat de origine, la 35 de femele ovine/caprine neînscrise şi neînregistrate într-un registru genealogic, al cărei model este prevăzut în Anexa 9 (Anexa nr.9b Partea B din Ordinul MADR nr.45/2021). Adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei sau adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean se poate depune odată cu cererea unică de plată – declarația privind sectorul zootehnic sau se poate depune până în data de 1 septembrie inclusiv.

De asemenea, și înscrierea țapilor în Registrul Genealogic al rasei pe poate face pe data de 1 septembrie, inclusiv:

 • țapii pentru care se solicită SCZ-C trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală
 • efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele caprine

Termene limită pentru sectorul viticol

Calendar APIA - septembrie 2021. Termene limită pentru fermieri

Cererea de ajutor, în sectorul viticol, se poate depune până pe data de 1 septembrie, inclusiv:

 • se pot depune cereri de solicitare a sprijinului financiar aferent măsurii de distilare a vinului în situații de criză, la sediul APIA – Aparat Central, până la data de 1 septembrie. Cererea însoțită de documentele prevăzute în OMADR 178/2021 poate fi transmisă și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat
 • valoarea sprijinului este stabilită la 4,52 lei/litru de vin cu DOC, IG și 2,66 lei/litru vin varietal care va fi distilat.

Alte termene limită în septembrie

15 septembrie

Data de 15 septembrie, inclusiv, este termenul limită pentru fermierii care au cerut Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) pentru in sau cânepă pentru fibră. Aceștia trebuie să deţină autorizaţie de cultivare emisă de DAJ şi respectă condiţiile specifice privind cultivarea cânepei, conform legislaţiei privind cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope.

Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor recoltează probele pentru determinarea conţinutului de tetrahidrocanabinol (THC) la soiurile de cânepă cultivate şi transmit Laboratorului Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugarească – filiala Blaj probele preluate, însoţite de datele de identificare ale fiecărui fermier (numele şi prenumele, codul numeric personal/codul unic de înregistrare, adresa, sediul) şi datele de identificare ale fiecărei parcele cultivate (dimensiunea, parcela/lotul), până la data de 15 septembrie a anului de recoltă, conform legislației în vigoare.

30 septembrie

Ziua de 30 septembrie este termenul limită pentru inspectorii APIA să finalizeze controalele pe teren. Campania de controale în teren se va încheia la data de 30 septembrie 2021, după care, în perspectiva primelor autorizări la plata pentru campania curentă, activitatea de control în teren se va desăvârși prin activitățile de operare și interpretare a rezultatelor determinate prin rapoartele de control.

APIA are termen de finalizare a controalelor până la data de 15 octombrie, cu o zi înainte de începerea plăților în avans.

Termene APIA importante în septembrie

În luna septembrie se așteaptă eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii Campaniei 2021. Fermierii cer de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), și pe parcursul lunii septembrie, adeverințe pentru schemele de plăți directe și măsurile de mediu şi climă.

Agenția a încheiat mai multe convențiile dintre instituțiile financiar bancare și nebancare în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

De asemenea, tot în septembrie, fermierii pot semna ”fizic” cererea pentru subvenții. Pe tot parcursul lunii septembrie, până la 1 octombrie, fermierii pot merge la APIA să semneze cererea pentru subvenții, aferentă campaniei 2021.

Foarte important de precizat este faptul că fără semnătura fizică documentul pentru subvenții nu poate fi încheiat astfel că fermierii riscă să rămână fără plățile din acest an.

În această lună, fermierii așteaptă banii pentru Ajutorul COVID pentru bovine. Crescătorii de animale așteaptă sumele alocate pentru Ajutorul COVID acordat sectorului de creștere a bovinelor de lapte și carne.

Perioada de depunere a cererilor de solicitare s-a încheiat la data de 10 august, solicitare în vederea ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în conformitate cu OUG 58/2021.

Numărul total de cereri depuse a fost de 93.593 cereri pentru 1.307.297 capete animale și o cantitate de lapte de 81.176,35 tone. Toate cererile depuse vor fi verificate, iar funcționarii APIA vor efectua controale la fiecare fermă în parte.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  More in APIA