Prima lună de toamnă este foarte importantă pentru agricultori. În această perioadă, munca acestora este răsplătită, fiind momentul în care se culeg toate roadele pentru care au muncit întregul an.
Nu doar recoltarea produselor este importantă, ci și pregătirile lucrărilor agricole de toamnă care vor asigura producția și pentru anul ce vine.
Ce se recoltează în luna septembrie
Recolta de la câmp
Atunci când cultura ajunge la maturitatea tehnologică, la câmp se culege porumbul, una dintre cele mai importante activități ale lunii septembrie. Producătorii agricoli trebuie să se asigure că porumbul a ajuns la maturitate pentru a evita deprecierea recoltei în siloz.
În această lună se mai recoltează floarea-soarelui, soia, porumbul timpuriu, primele producții de sfeclă de zahăr, semințele de cereale de toamnă se condiționează, se controlează puritatea germinației și se curăță terenul de coceni după ce se culege porumbul.
Urmând arăturile de toamnă, agricultorii trebuie să elimine resturile vegetale din timp, fiind nevoie ca terenul să se așeze timp de două săptămâni după ce este arat, până la semănare.
Rapița de toamnă se seamănă până la data de 15 septembrie. Până în perioada 20-25 septembrie, se fac arăturile pentru însămânțările de toamnă pentru cultura de orz și grâu.
Orzul se seamână până în perioada 15–20 octombrie, iar grâul se însămânțează până la data de 25 octombrie.
Legumincultura
În ceea ce privește grădina de legume, luna septembrie este perioada în care se recoltează roșiile, vinetele, ardeii, varza, castraveții, dovleceii, rădăcinoasele și conopida.
Se pregătește terenul pentru semănat și pentru plantarea viitoarele culturi de salată, spanac, ceapă verde, usturoi verde. De asemenea, gospodarii pregătesc cele necesare producerii de răsaduri pentru anul ce vine, asemenea pământului de ţelină, nisip, turbă, compost și materiale pentru reparat spaţiile protejate.
Septembrie – luna în care se culeg viile
Viticultura
În viticultură, luna septembrie reprezintă recoltarea strugurilor, începând cu cei de masă și continuând cu cei pentru vin. Utilajele și ustensilele folosite se dezinfectează.
Specialiștii recomandă să nu culegem strugurii prea devreme, ci atunci când ajung la maturitate tehnologică, pentru a nu avea produse de slabă calitate.
Gospodarii care doresc să înființeze plantații noi vor recolta probe de sol pentru analize chimice specifice. În cazul plantărilor de toamnă, se efectuează fertilizarea de bază şi desfundatul, la o adâncime de 60 cm.
Pomicultura
În pomicultură, se efectuează recoltarea nucilor, atunci când învelișul verde a crăpat. Apoi, se îndepărtează coaja, iar nucile se pun la uscat. În această perioadă se pregătesc ustensilele și materialele pentru planările de toamnă.
Astfel, gospodarii pregătesc gunoiul de grajd, îngrăşămintele chimice şi substanţele pentru dezinfecţia solului. Se culeg toate fructele din pomi, chiar dacă nu sunt comestibile, pentru a nu permite iernarea agenților patogeni sau a dăunătorilor atât de periculoși pentru recolta viitoare.
Zootehnie
Se strâng și se depozitează ultimele furaje pentru sezonul de iarnă. Gospodarii care dețin caprine sau ovine vor pregăti turmele pentru montă și vor pune adăposturile la punct pentru sezonul rece.