Trucuri și sfaturi

Calciu pentru plante: Cât de important și benefic este calciul

Calciu pentru plante: Cât de important și benefic este calciul
Calciu pentru plante: Cât de important și benefic este calciul

Toate vietățile au nevoie de calciu, chiar dacă calciul este un mineral abundent, acesta vine adesea într-o formă care nu este ușor absorbită de consumatori. Același lucru este valabil și pentru plante.

Deși un pic de calciu există în solurile de grădinărit de calitate, de multe ori acesta nu este “biodisponibil” pentru plantele care cresc acolo.

Ce puteți face pentru a vă asigura că plantele primesc o contitate mare de calciu din sol? În acest articol, vom discuta diverse surse de calciu și vom explica modul în care calciul poate afecta plantele. Vom prezenta, de asemenea, câteva sfaturi solide cu privire la amendamentele la sol care susțin livrarea eficientă a calciului. Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Puteți găsi calciu peste tot. Calciul există în cantități mari în locuri diferite. De fapt, este al cincilea cel mai abundent element. Acesta este de obicei obținut ca un mineral în gips, dolomită, și calcit. Este abundent în roci sedimentare, cum ar fi calcar și marmură.

Calciul apare, de asemenea, în compuși multipli. Unele dintre cele mai frecvente includ:

 Var – carbonat de calciu

 Ipsos din Paris – sulfat de calciu

Diverse îngrășăminte – fosfat de calciu

Suplimente de vitamine – gluconat de calciu

Substanțe pentru îndepărtarea gheții – clorură de calciu

Deși calciul vine abundent în multe forme, nu toate formele pot fi absorbite de oameni, animale și plante.

Cum influnețează calciul solul

Pentru ca plantele să fie sănătoase, acestea trebuie să aibă elementul de bază, calciu. Acest element natural este frecvent utilizat ca o modificare a solului pentru modificarea nivelurilor pH-ului.

Când calciul este adăugat în sol, funcționează în combinație cu alte elemente pentru a crea o varietate de substanțe chimice, toate acestea afectând alte interacțiuni chimice.

Unele îngrășăminte includ calciul ca soluție tampon. Există mai multe moduri în care pH-ul solului este afectat de adăugarea de calciu. Solul care are un conținut ridicat de calciu are, de obicei, un pH alcalin.

Atunci când este cazul, excesul de calciu din sol devine combinat cu alte elemente și creează compuși insolubili. Plantele nu pot absorbi acești compuși. În plus, plantele pot restricționa și reglementa aportul de calciu la o gamă îngustă.

Această funcție limitează cantitatea de beneficiu pe care o plantă o poate obține din niveluri crescute de calciu în sol.

Calciu și interacțiunile chimice

 Când există mai mult calciu decât poate fi absorbit în sol, excesul se combină cu alte elemente și creează compuși insolubili.

În plus, oricare dintre următoarele elemente în exces poate inhiba absorbția calciului:

 • Potasiu
 • Sodiu
 • Amoniu
 • Magneziu
 • Aluminiu
 • Amoniu

Potasiul, calciul și magneziul ar trebui să coexiste în proporții adecvate. Un exces de oricare dintre acești nutrienți ar dizolva alte elemente rezultând fie deficit de calciu sau magneziu.

Calciu, ca un element acid poate fi amestecat cu alte elemente pentru a reduce aciditatea înainte de a se amesteca cu solul. Acest proces este cunoscut sub numele de “var”.

Combinația dintre suplimentele cal-mag și calciu pentru plante face un material de var bun, care vine în diferite forme, cum ar fi carbonații de calciu cristalin, de asemenea, cunoscut sub numele de calcar calcic.

Pe de altă parte, calciul cristalin-magneziu este cunoscut sub numele de dolomită.

Solubilitatea calciului

 Atunci când solul este foarte acid, cu un nivel al pH-ului de 7 sau mai mic, cationii (combinațiile de ioni pozitivi) de aluminiu și fier au o solubilitate mai mare.

Acest lucru este dăunător, deoarece solul acid are, în general, niveluri foarte scăzute de calciu. Interferența cu catațiile de aluminiu și fier agravează această problemă. O soluție eficientă este de a adăuga gips la sol. Acest lucru va crește atât nivelul de calciu, cât și nivelul pH-ului solului, făcând mai mult calciu disponibil pentru plante.

Solubilitatea substanțelor alcaline

Dacă nivelurile pH-ului solului sunt ridicate, excesul de calciu se combină cu alte substanțe chimice care pot fi prezente. De exemplu, calciul se combină frecvent cu bor și fosfor.

Acest lucru împiedică plantele să fie în măsură să absoarbă aceste elemente. Dacă există prea mult bor sau fosfor în sol, frunzele palntelor se decolorează și de creștere pipernicită.

Este posibil ca borul și fosforul să atingă niveluri toxice în sol. Atunci când este cazul, o aplicare de calciu poate ajuta la prevenirea deteriorării plantelor.

Cum ajută calciul plantele?

 La fel cum calciul ajută oamenii și animalele să construiască și să mențină oasele și dinții puternici, ajută plantele să construiască și să mențină pereții celulari puternici. Prin urmare, este atât de important ca solul să fie de calitate, nutritive, să fie bogat în calciu, echilibrat în mod corespunzător cu alte elemente – atât biotice, cât și abiotice

Elementele abiotice sunt elemente care nu trăiesc într-un mediu (de exemplu, soare, vânt și ploaie). Acestea trebuie luate în considerare la determinarea valorii nutritive a solului. De exemplu, ploaia/apa este vitală în procesul de absorbție a calciului, deoarece este necesară o cantitate suficientă de apă pentru a transporta calciul în întreaga instalație pentru a furniza nutriție plantei.

Dacă o plantă primește prea puțină apă, va primi, de asemenea, prea puțin calciu. Din acest motiv, în cazul în care plantele prezintă semne de deficit de calciu, ar trebui să examineze mai întâi programul de udare.

Dacă se pare că plantele sunt udate în mod adecvat, se va examina starea solului și se  va determina pașii necesari pentru a crește disponibilitatea de calciu pentru plantele tale.

Ce face calciul pentru plante?

 În plus față de construirea de pereți de celule puternice pentru a ajuta plantele să stea drepte și înalte, calciul poartă, de asemenea, alte substanțe nutritive, împreună cu ea prin legarea lor.

În plus, acționează pentru a contracara acizii organici și sărurile alcaline din sol. Pe scurt, calciul este un supliment de vitamine foarte important pentru creșterea plantelor în grădina dvs.

Cum se adaugă calciu în sol

Varul este un supliment excelent pentru creșterea nivelului de calciu în sol. Adăugați coji de ouă în grămada de compost pentru a adăuga calciu în sol. Vrei roșii mari, gustoase? Coji de ouă zdrobite plantate cu răsaduri de roșii le va da un impuls de calciu.

Unii grădinari folosesc jumătate de coji de ouă ca cupe de pornire pentru semințele lor. Acest lucru este ușor de făcut. Doar puneți jumătățile de coajă de ou într-un cofrag de ouă, adăugați un pic de sol și plantați semințele. Apa ca de obicei. Transferul răsadurilor în coji de ouă în grădina dvs. Este foarte simplu.

Doar ridicați coaja din cutie, zdrobiți-o doar un pic și plantați-o pentru plante frumoase, sănătoase de roșii!

Calciul poate fi absorbit prin frunze

Dacă observați semne de deficit de calciu în plantele mature, puteți stimula nivelul de calciu prin pulverizarea unei soluții de calciu direct pe plantă. Calciul poate fi absorbit prin frunzele plantei.

Pentru a utiliza metoda de hrănire foliară, amestecați o soluție utilizând un litru de apă și o 10-15 grame de nitrat de calciu sau clorură de calciu. Pulverizați această soluție uniform pe plante. Aveți grijă deosebită pentru a vă asigura că noua creștere este bine saturată.

Calciul este o necesitate universală

Este ușor de a vedea că nivelurile de calciu adecvate sunt esențiale pentru o grădină sănătoasă, înfloritoare. Urmați sfaturile prezentate aici pentru a vă asigura că plantele primesc doza corectă de calciu și toate beneficiile pe care le oferă.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

  You may also like

  2 Comments

  1. MULTUMESC FRUMOS!

  2. q plăciere

  Comments are closed.