Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în cadrul unei ședințe de vineri, 14 mai 2021, lansarea unui proiect de investiții în agricultură, cu ajutorul fondurilor europene. Suma investițiilor va fi de 3,2 miliarde de euro, iar proiectul se va desfășura începând cu luna iunie a anului curent.
Adrian Oros: „Trebuie să ne gândim şi la siguranţa alimentară”
În cadrul ședinței mai sus menționate, Adrian Oros a declarat că este important să ne gândim la siguranța alimentară, chiar dacă, anul acesta, condițiile meteorologice s-au îmbunătățit.
„Chiar dacă acum avem un an cu precipitaţii din abundenţă, chiar dacă semne bune se arată privind evoluţia pandemiei, trebuie să ne gândim şi la siguranţa alimentară. (…) Vreau să anunţ programul pe care vrem să-l lansăm în luna iunie, un program de 3,2 miliarde de euro bani europeni – măsuri de sprijin pentru investiţii în agricultură în perioada 2021-2024, a comunicat Ministrul Agriculturii, Adrian Oros.”
Ministrul a mai menționat faptul că agricultorilor le este alocată suma de 6,2 miloarde de euro pentru cei doi ani de tranziție, până la Politica Agricolă Comună din 2023.
„Politica agricolă comună 2021-2027 va începe efectiv din 2023 şi avem în aceşti doi ani de tranziţie alocată o sumă de 6,2 miliarde de euro, 3 miliarde sunt plăţile directe, plăţile pe suprafaţă sau pe număr de animale şi 3,2 miliarde sprijin pentru investiţii în activităţi agricole”, a completat Adrian Oros în cadrul conferinței de presă de la Cluj Napoca.
Ministrul a discutat despre prioritățile agriculturii românești
Adrian Oros a participat la ședința din Cluj Napoca alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode şi europarlamentarul liberal Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj. Ministrul a transmis fermierilor că ghidurile sunt în transparenţă decizională, iar prioritățile agriculturii românești sunt puncte de vedere pe care pune mare accent.
„Am încercat în aceste măsuri, iar ghidurile sunt în transparenţă decizională, să prindem exact acele nevoi şi priorităţi pe care agricultura românească le are acum, începând de la fărâmiţarea proprietăţilor (…) creşterea asocierii economice între micii producători, creşterea puterii lor de negociere, dezvoltarea pieţelor locale şi promovarea produselor tradiţionale, managementul situaţiilor de risc (…) la prevenirea îmbătrânirii fermierilor şi a personalului care lucrează în agricultură. Săptămâna viitoare o să începem dezbaterile pentru fiecare măsură în parte în judeţe (…), astfel încât fermierii, cei care doresc să aplice, să fie informaţi din timp, iar cei 3,2 miliarde de euro să fie absorbiţi în această perioadă care urmează”, a declarat Adrian Oros.
Planul strategic al Politicii Agricole Comune 2021-2027 vizează obiectivele axate pe sprijinirea veniturilor fermelor pentru a îmbunătății siguranța alimentară, cercetare, tehnologie și digitalizare, în vederea sporirii competitivității.