Știri Agricole

S-a exclus regula numărului maxim de porci în gospodării! Noile norme de care trebuie să țină cont crescătorii

S-a exclus regula numărului maxim de porci în gospodării! Noile norme de care trebuie să țină cont crescătorii
S-a exclus regula numărului maxim de porci în gospodării! Noile norme de care trebuie să țină cont crescătorii

Deși vânzarea și reproducerea de porci în gospodării rămân interzise, regula numărului maxim de porci din gospodării a fost exclusă pe data de 6 aprilie a anului curent. Această normă a unui Proiect de Ordonanță de Urgență a fost aprobată în scopul combaterii infecției cu pesta porcină africană care a afectat mai multe județe ale României în ultimii ani.

Actul normativ nu este încă în vigoare

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a modificat deja de două ori acest act normativ, însă, conform ultimei revizii din data de 6 aprilie, limita de 6 porci în gospodărie ar fi înlăturată, conform agrointel.ro.

Deși este un subiect important, des dezbătut de crescătorii de porci care nu au fost mulțumiți de această limită, actul normativ nu este în vigoare, fiind nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, conform noii modificări a actului normativ, crescătorii de porci pot avea mai mulți de 6 porci pentru consumul propriu, adică pentru exploatațiile necomerciale. Astfel, în România, există următoarele tipuri de exploatații porcine:

  • exploataţii noncomerciale
  • exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora, respectiv de tip familial – tip A şi profesional
  • crescătorii de vânat şi/sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 486/2004

Cine va putea să crească porci

Conform actului normativ, se vor putea crește porcine în următoarele situații:

  1. persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Porcinele sunt crescute numai pentru
    îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie
  2. persoane fizice în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial – tip A, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial – tip A, precum și către abatoare, cu respectarea legislației în vigoare
  3. persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial – tip A, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar
  4. persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc în sistem semideschis rase autohtone
  5. persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice în cadrul exploataţiilor comerciale profesionale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar
  6. deţinătorii crescătoriilor de vânat şi/sau complexurilor de vânătoare, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar

Care sunt condițiile de care trebuie să țină cont crescătorii

Porcii mai pot fi crescuți în gospodării, doar în cazul în care crescătorii îndeplinesc următoarele condiții:

  1. să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și să elimine subprodusele de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009
  2. exploatațiile trebuie să fie construite în așa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini
  3. să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea
  4. să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor
  5. să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost
  6. să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare
  7. să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la:
  • orice modificare a stării de sănătate a porcinelor
  • orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial
  • orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie
  • să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploataţiilor comerciale
  • să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora
  • să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare
  • să nu permită accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor
S-a exclus regula numărului maxim de porci în gospodării! Noile norme de care trebuie să țină cont crescătorii

Cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile comerciale

Crescătorii care dețin exploatații comerciale trebuie să țină cont de următoarele reguli de biosecuritate:

  1. cerinţele menționate mai sus
  2. să dețină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi
  3. să împrejmuiască spațiile în care sunt păstrate hrana și așternutul destinate porcinelor
  4. să elaboreze, să implementeze și să dețină un plan de biosecuritate aprobat de serviciile veterinare conform normelor de biosecuritate
  5. să elaboreze și să implementeze un plan de biosecuritate, adaptat situaţiei existente, fiind responsabil pentru identificarea celor mai bune metode de evitare a contaminării animalelor cu agenţi patogeni specifici
  6. să depună la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, planul de biosecuritate pentru exploataţiile comerciale, conform tipului fermeicşi a cerinţelor de biosecuritate stabilite de autoritatea competentă, care se actualizează ori de câte ori este necesar
  7. să solicite autorizația sanitar – veterinară la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București pe al cărei teritoriu administrative exploatația își desfășoară activitatea

În plus, Asociațiile de profil vor realiza ghiduri de bune practici de creştere şi biosecuritate destinate tuturor tipurilor de exploatații porcine din România. Ghidurile vor urma să fie aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin ordin comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în maxim 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Este de reținut că nu se permite creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale, în perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    1 Comment

    1. cand aveti de gand sa ajutati dezvoltarea santului si taranului??? sau nu mai aveti de gand?? trebuie sa favorizati produsele si porcii nemtilor si a altor state din vest??!! DE CE?? DE CE CAND LA NEMTI A FOST ANUL ACESTA PESTA SI VOI TOT ATI IMPORTAT CARNE DE PORC DE LA EI?? CE INTERESE AVETI???PE CINE REPREZENTATI IN GUVERNL DOMNII DE LA PNL USR PLUS??? MAI PUPATI MULT IN TALPA PE ALTII??inlaturati din legei cuvantul,,noncomercial,,AIA SA FACETI !! NESIMTITILOR !! ati promis multe dar nu faceti nimic pt TARA SI TARAN !! DAR BINE CA FACETI LA CLIENTELA VOASTRA POLITICA SI NEAMURILOR DIN GERMANIA !! RUSINE …NU MAI VEDETI VOI VOT DE LA TARANI !!SA VA VOTEZE NEMTII SI AUSTRIECI SI FRANCEZII…RUSINE!!

    Comments are closed.