Descoperă

Boboteaza 2022. Ce reprezintă una dintre cele mai importante sărbători de la început de an

Boboteaza 2022. Ce reprezintă una dintre cele mai importante sărbători de la început de an
Boboteaza 2022. Ce reprezintă una dintre cele mai importante sărbători de la început de an

În fiecare an, în data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Botezului Domnului, sau Boboteaza, așa cum este numită popular. Acest eveniment de mare importanță religioasă este marcat cu cruce roșie în calendar, iar, în 2022, va pica într-o zi de joi.

Ce semnifică Boboteaza

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători religioase de la început de an, alături de Sfântul Vasile, prăznuit pe data de 1 ianuarie, și de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe data de 7 ianuarie.

Sărbătoarea mai poartă numele de Epifanie sau Teofanie, în traducere din limba greacă însemând descoperire. Această zi marchează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de către Ioan în râul Iordan.

Conform învățămintelor religioase, în ziua de Bobotează cerurile s-au deschis și în timpul Botezului Domnului, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”

În tradiția populară, în biserici se sfințesc toate apele, iar credincioșii sunt invitați să ia Agheasma Mare, apa sfințită cu care se pot sfinți casele și din care credincioșii beau o gură, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, până pe data de 14 ianuarie.

Boboteaza 2022. Ce reprezintă una dintre cele mai importante sărbători de la început de an

Se spune că agheazma ar avea puteri tămăduitoare, iar credincioșii sunt invitați, după slujbă, să-și stropească locuințele și curțile cu această apă sfințită pentru a fi feriți de ghinioane și spirite rele.

Despre agheazmă se spune că nu se strică niciodată și că are puterea de a vindeca atât rănile fizice, cât și cele sufletești.

Tradiții de Bobotează

Fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, în ziua de Bobotează nu se spală, nu se coase, iar fetele nemăritate își pot visa ursitul. Acestea își pun crenguțe de busuioc sub pernă, sau își leagă o ață roșie de inelar, alături de o crenguță de busuioc.

Tot în ziua de Bobotează, fetele care alunecă pe gheață și cad se vor mărita în acel an. În anumite zone ale țării, preoții aruncă o cruce în apă, iar cei mai viteji bărbați se aruncă în apa înghețată pentru a o recupera. Bărbatul care o găsește și o înapoiază va avea sănătate și noroc tot anul.

Rugăciunea care se spune în fiecare dimineață înainte de consumarea agheazmei:

„Doamne, Dumnezeul meu, să-mi fie mie Darurile Tale și aghiasma aceasta spre lăsarea păcatelor, spre luminarea cugetului, întărirea și tămăduirea sufletului și trupului meu; întru biruința patimilor și neputințelor mele, după mare mila Ta, a Preacuratei Tale Maici și a tuturor sfinților.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă