Bicarbonatul de sodiu este un produs pe care fiecare gospodină trebuie să-l aibă în casă. Deși, de cele mai multe ori, acesta este folosit ca agent de fermentare pentru deserturile de casă delicioase, bicarbonatul are multe întrebuințări, de la dezinfectare la dezodorizare și împrospătare. În plus, bicarbonatul nu este toxic pentru copii sau animalele de companie și nu este deloc costisitor.
Cum puteți îndepărta mirosul de animale
Deși poate fi folosit în multe situații, atât de sine stătător cât și în combinații cu oțet sau lămâie, unul dintre efectele miraculoase ale bicarbonatului este îndepărtarea mirosurilor neplăcute de animale. Dacă animalul de companie v-a făcut o supriză neplăcută pe canapea sau pe pat, atunci puteți folosi bicarbonatul pentru a scăpa de mirosul neplăcut care persistă pe astfel de materiale.
Tot ce trebuie să faceți este să adăugați, în ploaie, un strat de bicarbonat de sodiu, peste zona afectată și să așteptați câteva ore. Apoi, puteți aspira praful de pe canapea sau de pe saltea, spălând cu puțină apă călduță, șampon și o lavetă din microfibră. În cazul în care mirosul persistă, puteți repeta întregul proces.
De asemenea, puteți folosi bicarbonatul și pentru litiere, coșurile de gunoi , pernele nefolosite de ceva vreme sau chiar pentru încălțăminte. În cazul în care există produse care necesită împrospătare, bicarbonatul este aliatul vostru.
Un alt mod de a folosi bicarbonatul la împrospătare este prin a crea un odorizant natural și deloc costisitor. Acesta interacționează cu particulele de miros și le neutralizează. Folosiți amestecul dintre 2 căni de apă caldă, ⅛ cană bicarbonat de sodiu și ½ cană de zeamă de lămâie. Puneți soluția într-un recipient cu pulverizator, amestecați bine și folosiți la nevoie.
În cazul în care aveți o pată încăpățânată pe covor, puteți să o îndepărtați punând bicarbonat peste pată, apoi un amestec format din 1:1 oțet și apă. Pulverizați soluția peste bicarbonat și lăsați o oră să acționeze. Apoi, curățați cu aspiratorul și o perie.
Alte întrebuințări în gospodărie
Bicarbonatul poate fi folosit pentru a îndepărta petele de cafea de pe căni și din termos. Presărați praful peste ele și frecați cu o cârpă udă. În cazul în care pata persistă, puteți lăsa cana la înmuiat peste noapte. În ceea ce privește termosul, puteți pune 2 lingurițe de bicarbonat și apă clocotită. Amestecați bine și lăsați la înmuiat până se răcește apa. Apoi, clătiți foarte bine termosul.
Bicarbonatul îndepărtează mirosulrile neplăcută de pe tocătoare, fie de lemn sau de plastic. Puteți obține o pastă formată din o lingură de bicarbonat de sodiu, o lingură de sare și o lingură de apă. Lăsați pasta să acționeze timp de câteva minute și apoi clătiți bine cu apă fierbinte.
Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din frgider, puteți pune un borcănel cu bicarbonat fără capac în spatele frigiderului. În plus, puteți folosi bicarbonatul pentru a dezinfecta frigiderul, alături de apă călduță, după ce a fost deja curățat cu detergent.
Dacă doriți să vă asigurați că fructele și legumele sunt foarte bine curățate, puteți adăuga bicarbonat în apa în care le spălați. Astfel, veți îndepărta pesticidele. Umpleți chiuveta cu apă, puneți o linguriță de bicarbonat și lăsați legumele sau fructele la înmuiat timp de o oră.
În cazul în care aveți nevoie să îndepărtați mirosul neplăcut al cărților vechi, vă puteți folosi de bicarbonat. Tot ce trebuie să faceți este să puneți cartea într-o pungă de hârtie în care ați adăugat două linguri de bicardonat de sodiu. Punga trebuie să stea într-un loc răcoros, timp de șapte zile. Apoi, scuturați cartea bine.