Atunci când plantele la ghiveci nu au cea mai bună formă, pot fi atacate de dăunători care nu se văd cu ochiul liber. Majoritatea acestora stau în sol, mai ales dacă solul este de proastă calitate. De asemenea, udatul excesiv favorizează apariția dăunătorilor, iar plantele vor avea de suferit.
Fie că sunt plante de interior, fie de exterior, există metode naturale și deloc costisitoare pentru a scăpa de dăunători și de a le oferi șansa să prospere. Una dintre aceste metode este legată de utilizarea bețelor de chibrit.
Cum ajută bețele de chibrit la dezvoltarea armonioasă a plantelor
Bețele de chibrit au mai multe beneficii pentru plante. Acestea conțin clorat de potasiu, fosfor, sulf, o cantitate mică de magneziu și oxid de fier, stimulând creșterea și dezvoltarea armonioasă a acestora.
Fosforul este un element important pentru dezvoltarea rădăcinilor plantelor, iar unele chibrituri conțin și fosfor roșu care ajută la fetilizarea lor. În plus, fosforul va face solul un pic mai acid. Pentru frunze de culoare verde, cât mai vie, plantele au nevoie de sulf și de magneziu care ajută la producția de clorofilă.
De asemenea, bețele de chibrit acționează și ca îngrășământ natural, eliberând treptat fosfor, magneziu și sulf în sol. Astfel, plantele sensibile nu vor fi sufocate.
Cum se utilizează bețele de chibit pentru plante
În primul rând, este important să folosiți doar bețe de chibrit noi, nefolosite. Dacă au fost aprinse, elementele nutritive se oxidează, așa că nu-și vor mai face efectul.
Bețele se introduc la jumătatea distanței dintre tulpina plantei și marginea ghiveciului, cu capul în jos. Numărul acestora depinde de mărimea ghiveciului. În cazul unui ghiveci mediu, puteți folosi în jur de 10-12 bețe. Nu așezați bețele prea aproape de rădăcina plantei.
Dacă, după două zile, capul bățului s-a dizolvat, acesta este semnul care susține că trucul funcționează și puteți să înlocuiți bețele de chibrit cu unele noi.
Cu ajutorul bețelor de chibrit se poate obține și un fertilizator lichid. Puneți câteva bețe de chibrit în apă, până când capul acestora se dizolvă, apoi udați plantele cu apa respectivă.