Trucuri și sfaturi

Cum să cultivi plante aromatice în ghiveci, acasă

Cum să cultivi plante aromatice în ghiveci, acasă
Cum să cultivi plante aromatice în ghiveci, acasă

Plantele aromatice se pot cultiva acasă pe tot parcursul anului. În cazul în care nu aveți grădină, însă vă doriți să folosiți plante aromatice proaspete, vă puteți folosi de ghivece pentru a le crește, chiar și la apartament. Pentru plantare, veți avea nevoie de ghivece, de pământ, de lumină naturală și temperatură aproximativ constantă și de puțin îngrășământ.

Sfaturi de plantare

Procesul de plantare nu este deloc complicat, însă, pentru un rezultat optim, puteți ține cont de câteva reguli de bază. În primul rând, ghivecele trebuie să fie joase și să asigure o bună drenare a apei. Tocmai de aceea, ar fi de preferat utilizarea jardinierelor. Într-un astfel de reciepient, se pot însămânța mai multe plante, însă având grijă să le oferim spațiu pentru a nu se amesteca.

Cel mai optim pământ este cel pentru flori, iar, de preferat, ar fi să folosiți îngrășământ organic. Desigur, fiecare plantă are propriile nevoi, așa că ar fi bine să vă documentați cu privire la tipul de îngrășământ pe care urmează să-l folosiți.

În cazul în care doriți să obțineți plante din răsaduri, puteți planta semințe în pahare mici, de plastic, pe care să le țineți la lumină și într-un spațiu călduros până la apariția primelor fire. După această perioadă, plantele se udă o dată la trei zile, în cantități moderate și cu apă la temperatura camerei. Atunci când au crescut, acestea pot fi mutate în ghivece.

Plantele aromatice care se pot planta la ghiveci

Busuiocul

Fiind folosit atât pentru consum, cât și ca plantă decorativă, busuiocul este ușor de întreținut. Acesta trebuie să stea într-o zonă luminoasă și călduroasă, iar solul trebuie să fie bine drenat. În plus, busuiocul ține insectele la distanță.

Cum să cultivi plante aromatice în ghiveci, acasă

Leușteanul

În primul rând, leușteanul are nevoie de un ghiveci mai mare care să permită rădăcinilor să se extindă. Apoi, această plantă nu este iubitoare de lumină, așa că trebuie așezată într-un loc mai umbros. Leușteanul trebuie udat mai des, însă nu în exces.

Menta

Menta are, asemenea leușteanului, nevoie de un ghiveci mare, așezat într-un loc umbros. Solul trebuie să fie umed, iar frunzele se pot rupe des pentru că se vor regenera.

Pătrunjelul

Pătrunjelul va avea nevoie de un sol amestecat cu nisip, de o zonă luminoasă și de o temperatură constantă. Semințele se plantează la doi centimetri adâncime și se distribuie uniform. Asemenea mentei, pătrunjelul se regenerează rapid, așa că puteți folosi frunzulițele de pătrunjel cu încredere.

Oregano

Oregano are nevoie de un pământ fertil și bine drenat și de o zonă luminoasă. Deși, de cele mai multe ori, oregano se înmulțește prin butași, puteți folosi și semințe sau lăstari.

Cimbrul

Cimbrul poate crește foarte ușor, transplatând un fir din grădină, având nevoie de lumină naturală.

Rozmarinul

Cel mai important factor de mediu pentru rozmarin este lumina, având nevoie din plin de razele soarelui. De asemenea, rozmarinul are nevoie de un sol bun, de preferință de flori. Se înmulțește prin butași ținuți în apă până când dezvoltă rădăcini și, după ce este mutat în ghiveci, are nevoie de o cantitate moderată de apă.

Chimenul

Chimenul se poate înmulți prin semințe plantate la doi centimetri adâncime. Are nevoie de lumină naturală și de multă apă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *