Trucuri și sfaturi

Obține îngrășământ natural din iarba tăiată. Cum o poți transforma în fertilizator

Obține îngrășământ natural din iarba tăiată. Cum o poți transforma în fertilizator
Obține îngrășământ natural din iarba tăiată. Cum o poți transforma în fertilizator

Iarba tăiată din curte poate fi transformată în îngrășământ organic. De cele mai multe ori, iarba nu are niciun rol în gospădărie, însă, aceasta poate fi de folos plantelor din grădină, atunci când este transformată în fertilizator.

Îngrășământ natural din iarbă tăiată – cum se prepară

Gopodarii încep să apeleze din ce în ce mai puțin la fertilizatori chimici, din comerț, care sunt și foarte costisitori. Tocmai de aceea, este important să ne folosim de resursele pe care le avem la îndemână.

Nu veți avea nevoie decât de iarbă proaspăt tăiată, de un recipient încăpător și de apă de ploaie sau de fântână. În funcție de cantitatea necesară de fertilizator, puteți folosi și butoaie, important este să umpleți recipientul cu trei sferturi de iarbă tăiată, iar restul cu apă.

După ce ați hotărât cantitatea și ați umplut găleata sau butoiul, puneți recipientul într-un loc ferit de soare și lăsați-l să lucreze. Amestecă soluția în fiecare zi, timp de două săptămâni.

După această perioadă, îngrășământul este gata! Este important ca acesta să nu stea în soare pentru a nu împrăștia un miros neplăcut și pentru a nu favoriza dezvoltarea algelor.

Obține îngrășământ natural din iarba tăiată. Cum o poți transforma în fertilizator

Iarba tăiată conține în jur de 4% azot, 0.5% fosfor și 2% potasiu, însă cantitățile se schimbă în funcție de tipul gazonului și de condițiile de creștere. Potasiul regăsit în iarbă este de folos, în special, legumelor rădăcinoase și a florilor în stadiu incipient.

Modul de utilizare al fertilizatorului din iarbă tăiată

Atunci când îngrășământul natural este gata, trebuie să îl folosim diferit în funcție de plantele pe care dorim să le fertilizăm. Spre exemplu, pentru plantele din grădină sunt necesari 250ml de îngrășământ din iarba tăiată.

În cazul plantelor la ghiveci, fertilizatorul nu se poate folosi nediluat. Folosiți-vă de o cantitate mică și turnați apă până când se va transforma dintr-un lichid maroniu într-un lichid transparent, asemenea apei de ploaie.

Fertilizatorul din iarbă tăiată mai poate fi folosit și ca îngrășământ foliar pentru frunze, fructe și lăstari. În acest caz, folosiți modelul de diluare de mai sus, adică puneți apă până când lichidul devine transparent.

Vă sugerăm să nu faceți o cantitate mare de îngrășământ pentru că nu se poate folosi decât o dată pe lună, iar perioada de păstrare este destul de mică. După trei sau patru zile, fertilizatorul începe să aibă un miros extrem de neplăcut.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.