Micro-verdețurile sau micro-plantele sunt răsaduri mici de plante care se pot consuma atunci când au ajuns la stadiul de lăstari, sau în a doua etapă din ciclul de viață. Acestea sunt mai mici decât legumele baby, cum ar fi baby spanacul sau baby morcovul și sunt, de obicei, folosite pentru a decora unele preparate culinare. De asemenea, micro-verdețurile sunt mai evoluate decât germenii.
Cele mai cunoscute micro-verdețuri sunt broccoli, amaranth, kale, ridiche, varză, muștar, pătrunjel, sfeclă verde, țelină, coriandru și mazăre și au câștigat, în ultima vreme, foarte multă popularitate datorită conținutului mare de nutrienți, mult mai mare decât planta ajunsă la maturitate.
Micro-verdețuri: Proprietăți nutriționale
Studiile din ultimii ani au demonstrat că micro-plantele au mai mult calciu, magneziu, fier, zinc și mangan decât cele adulte. Cea mai mare cantitate de vitamina C se regăsește în micro-plantele de varză roșie, iar cea mai mare concentrație de carotenoide (luteină și zeaxantin) se regăsește în micro-plantele de coriandru. Vitamina D se regăsește din abundență în micro-verdețurile de ridiche verde Daikon.
Spre exemplu, într-o sută de grame de amestec micro-plante de floarea soarelui și busuioc veți regăsi:
- 28 de calorii
- 2.2 g proteine
- 4.4 g carbohidrați
- 2.2 g fibre
- 88 mg de calciu
- 15.9 mg de fier
- 66 mg magneziu
- 66 mg de fosfor
- 298 mg de potasiu
- 11 mg sodiu
- 0.7 mg de zinc
- 6.6 mg de vitamina C
- 79.6 micrograme (mcg) de vitamina A
- 66 mcg de folat
Beneficiile micro-verdețurilor
Micro-plantele sunt cunoscute pentru conținutul de antioxidanți, atât de importanți pentru eliminarea radicalilor liberi. În micro-plantele de broccoli, se regăsesc cantități mari de vitamina E, un antioxidant fenolic. În micro-plantele de salată verde, găsim o cantitate mare de vitamina A sau antioxidanți carotenoizi.
Datorită conținutului de polifenoli, micro-plantele pot reduce riscul apariției bolilor de cardiace, prin reducerea nivelului trigliceridelor și nivelului colesterolului LDL (așa-numitul colesterol „rău”).
Datorită conținutului de antioxidanți, micro-plantele pot reduce riscul apariției bolii Alzheimer.
Când se recoltează micro-verdețurile
Micro-plantele se plantează din semințe, în tăvi mici sau jardiniere și se recoltează după 2-4 săptămâni de la cultivare, atunci când frunzele sunt în prima etapă de dezvoltare. Micro-verdețurile se pot cultiva în sol, sau într-un mediu de cultură aeroponică, acvaponică sau hidroponică.
Acestea pot fi recoltate cu tot cu rădăcină, sau tăiate deasupra solului. Micro-verdețurile se pot adăuga în salate, sau în sandvișuri. De asemenea, acestea pot da culoare anumitor preparate, cum ar fi supele cremă, legume coapte, pește sau pizza. În plus, micro-plantele pot fi consumate și în formă lichidă atunci când sunt adăugate în sucurile naturale sau în smoothi-uri.