Știri Agricole

Bani pentru agricultură după rectificarea bugetară. Declarațiile premierului Ludovic Orban

Bani pentru agricultură după rectificarea bugetară
Bani pentru agricultură după rectificarea bugetară

După rectificarea bugetară se vor acorda mai mulți bani pentru agricultură. Promisiunea aparține lui Ludovic Orban, iar sumele vor fi destinate în special pentru fermierii afectați de secetă.

Banii necesari agricultorilor care au suferit pierderi din cauza secetei vor fi prevăzuți în rectificarea bugetară. Sumele vor ajunge, însă, la fermieri, după ce vom primi aprobarea comisiei europene.

”Nu putem să dăm despăgubirile imediat, când vrem noi. Pentru că foarte mulți fermieri lucrează pământul sub diferite forme juridice, societăți comerciale și acordarea ajutorului îmbracă forma unui ajutor de stat și avem nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Noi la rectificare vom aloca sumele necesare, peste un miliard două sute de milioane pentru a putea face plățile și imediat ce vom primi acordul Comisiei Europene vom face plățile către toți fermierii afectați de secetă”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Mai mulți bani pentru agricultură

”Se vor acorda mai mulți bani pentru agricultură, către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă. De asemenea, mai sunt câteva măsuri în care avem ca obiectiv creșterea bugetului. În momentul de față cam atât pot să spun. Suntem într-o situație în care constrângerile bugetare sunt foarte mari. Este clar că așa cum toate țările din Uniunea Europeană au fost afectate, și România a fost afectată de criza generată de criza de coronavirus și o să analizăm cu foarte mare seriozitate fiecare obiectiv de investiții și fiecare solicitare de creștere a bugetului”, a spus prim-ministrul Ludovic Orban.

Premierul României a spus că programul de relansare economică este unul ambițios. Ludovic Orban a spus că în planul Guvernului intră și fonduri pentru agricultură.

”Vor fi bani europeni, vom fi pregătiți să-i absorbim cât mai repede, bani europeni atât pentru irigații și pentru desecări, pentru combaterea eroziunii solului, sperăm să obținem finanțări de asemenea și pe combaterea deșertificării pentru că ne confruntăm cu un pericol de deșertificare în special în zone din sudul României și va trebui să luăm toate măsurile care se impun”, a mai spus Orban.

Bani europeni pentru fermierii afectați de secetă

Și ministrul agriculturii, Adrian Oroș a vorbit despre fondurile care vin în ajutorul fermierilor afectați de secetă.

1,17 milioane de hectare cu culturi (80% dintre acestea fiind lanuri de grâu) au fost afectate de secetă în acest an. Până la finalul lunii august, peste 34.647 de fermieri vor fi despăgubiți.

„Cuantumurile pe hectar le-am mai comunicat: pentru grâu 925 lei, grâul reprezintă aproape 80% din suprafața însămânțată, pentru secară tot 925 de lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaică – 951 lei, ovăz – 772 lei și rapiță – 1.002 lei. Acestea sunt sumele pe care prin APIA toți fermierii le vor primi”, a declarat Adrian Oroș.

Seceta din acest an a fost cea mai rea din ultimele 5 decenii. Iar această vara este una dintre cele mai călduroase, conform meteorologilor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.