APIA

APIA obligă acești fermieri să ramburseze despăgubirile de secetă. De ce condiții nu au ținut cont

APIA obligă acești fermieri să ramburseze despăgubirile de secetă. De ce condiții nu au ținut cont
APIA, fermieri, despagubiri seceta

Fermierii ale căror culturi au fost puternic afectate de seceta pedologică din anul 2019 au primit o parte din despăgubiri prin APIA. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură impune, totuși, reguli stricte legate de condițiile pe care aplicanții trebuie să le respecte.

Din acest motiv, fermierii care nu au respectat anumite reguli pot fi obligați să restituie banii primiți. În plus, aceștia vor mai avea de plătit și dobânzi și penalități, conform Ordonanței de urgență nr. 148/2020.

OUG-ul prevede ca agricultorii care au necesitat ajutor de stat, dar nu au ținut cont de condițiile impuse de lege să restituie suma primită. Acestei sume se adaugă penalități și dobânzi, în conformitate cu Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

De ce condiții trebuie să țină cont agricultorii

În primul rând, solicitanții trebuie să fi depus procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor, până pe data de 15 iunie. În plus, procentul de calamitate trebuia să fie de cel puțin 30%, indiferent de tipul de cultură.

De asemenea, aceștia trebuie să fie înregistrați în evidențele APIA prin cererea unică de plată în anul curent. Nerespectarea condiției poate duce la nevoia de a returna suma primită.

Așadar, suprafața calamitată trebuie să reprezinte cel puțin 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată. Această regulă nerespectată poate obliga fermierii să ramburseze banii către APIA.

Aplicanții trebuie să declare că nu se află într-o stare de dificultate, adică nu sunt în reorganizare, în lichidare sau faliment. În cazul în care se dovedește că există un neadevăr legat de acest aspect, APIA va cere banii înapoi.

În momentul în care fermierii depun cererea de solicitare, aceștia trebuie să se folosească de evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului. Astfel, pot dovedi că starea de dificultate nu se aplică în cazul lor.

Titlurile executorii și dovada aferentă se comunică organelor fiscale competente subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Astfel urmează impunerea Legii nr. 207/2015, cu privire la redobândirea sumei.

”Cuantumul obligațiilor fiscale accesorii se calculează de către APIA, de la data scadenței și până la data transmiterii către organele fiscale competente subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală, potrivit alin. (6), iar organele fiscale competente subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor calcula obligații fiscale accesorii de la data transmiterii titlurilor executorii și până la data stingerii sumelor prevăzute în acestea”, comunică sursa citată.

28.455 de cereri trimise la APIA pentru culturile afectate de secetă în anul 2019

Asemenea anului curent, anul 2019 nu a adus condiții meteorologice favorabile producătorilor agricoli. Până la data de 15 septembrie s-au depus peste 28.000 de cereri în speranța încasării ajutorului de stat.

Județul în care s-au depus cele mai multe cereri a fost Constanța, cu un număr de 4.786 de înregistrări. Pe locul doi este județul Brăila, cu un număr de 3.005 înregistrări.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    1 Comment

    1. Fermierii romani nu ar trebui sa depindă de atâtea cdt pt a accesa banii. Altfel vom manca numai produse importate pline de chimicale…. Era suficient doar procentul de 30%. Dar sa mai fie și înregistrați și mai știu eu cum e prea mult. Unii oameni nu au bani nici să-și are terenul.. Iar vârstă maxima de acordare terenuri ar trebui sa fie 45 ani.

    Comments are closed.

    More in APIA