Pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului sunt complete atunci când în casă, sau în curte, se află și un brad frumos împodobit. Această activitate, atât de iubită de copii, este deja o tradiție în rândul românilor.
Totuși, atunci când achiziționăm un brad, este important să facem o alegere corectă care să nu dezamăgească în doar câteva zile. Folosește aceste trucuri simple care îți vor da ocazia să alegi bradul perfect, în fiecare an.
Cum să alegi un brad perfect de Crăciun
Unul dintre cei mai importanți pași este alegerea unui brad care are înălțimea și lățimea corespunzătoare spațiului în care va locui. Pentru a nu ajunge să tăiați mult din vârful acestuia, încercați să măsurați spațiul, în avans, ținând cont și de înălțimea adăugată de suportul de brad.
Cele mai întâlnite soiuri de brazi sunt cele românești, cei argintii sau molidul. Desigur, fiecare soi are costuri separate, așa că pregătiți un buget în prealabil.
Bradul românesc, deși are crengi mai rare, este mult mai puțin costisitor decât cei din import, având avantajul mirosului specific, un miros care accentuează spiritul de sărbătoare în casă.
Bradul argintiu are calitatea de a fi foarte rezistent la căldură și la lipsa apei, fiind ușor de întreținut. Acest soi de brad poate fi plantat și în grădină, sau în ghiveci, devenind, astfel, un copac ornamental pentru mai mulți ani.
Nu știai ce pericole se ascund în bradul de Crăciun
Se pare că aproximativ 25000 de creaturi se află pe fiecare brad natural cumpărat. Cercetările au arătat că o mulțime de păduchi, acarieni, molii și păianjeni se ascund în pomul de Crăciun și că hibernează fără grijă.
Și se întâmplă acest lucru cel puțin până când aduceți copacul festiv în casă, acolo unde este cald.
„Insectele hibernează iarna și de obicei își golesc corpurile de fluide și devin complet inactive”, a declarat Bjarte Jordal, profesor al Muzeului Universității din Bergen.
Însă când simt căldura, cred că primăara a venit și revin la viață. Iar dacă lăsați copacul pe o cârpă albă și îl scuturați puțin, o să observați o mulțime de insecte pe jos. Însă dacă nu aveți alergii, acești vizitatori surpriză nu ar trebui să fie o problemă prea mare.
Studiul a mai constatat că majoritatea acarienilor vor rămâne pe copaci și vor muri repede din cauza lipsei de alimente disponibile în interior.
Profesorul Jordal recomandă proprietarilor de case să cumpere copaci din lemn de esență tare, deoarece acestea sunt cele mai susceptibile de a avea o faună limitată. Însă nu trebuie să încercați să scuturaț bradul, deoarece l-ar putea strica.
Cea mai puțin recomandată variantă ar fi molidul, o specie de conifere care se usucă repede. Acele acestuia cad foarte repede, sau se îngălbenesc, având, totuși, avantajul unui preț mult mai scăzut.
Acele bradului trebuie să fie strălucitoare și deschise la culoare, un semn că acesta a fost tăiat de curând. Astfel, evitați copacii care au ace maronii sau uscate.
De asemenea, acele bradului nu trebuie să cadă la o simplă scuturare.
Cum să păstrezi bradul proaspăt pentru mai mult timp
În primul rând, bradul nu trebuie așezat într-o zonă în care există o sursă de căldură – lângă un calorifer sau o sobă. Acesta trebuie udat periodic, putând să-l ajutați puțin prin a adăuga votcă, oțet de vin alb sau apă de gură în apă pentru a alimina bacteriile (o dată pe săptămână).
Un alt truc este folosirea limonadei făcută cu zahăr pentru a hrăni copacul. Eliminarea bacteriilor se poate face și prin dizolvarea aspirinei în apa folosită pentru a uda bradul de Crăciun.
De asemenea, este important să nu așezați fructe sub brad. Vaporii de etilenă emanați de fructele coapte declanșează pierderea acelor.
Deși instalațiile cu beculețe colorate sunt des întâlnite, încercați să le folosiți pe cele cu lumină albă pentru a nu dăuna procesului de fotosinteză. În plus, sunt recomandate instalațiile cu LED care nu se încălzesc.