Casa și Grădină

Calendar agricol Decembrie. Ce lucrări se efectuează în prima lună de iarnă

Calendar agricol Decembrie. Ce lucrări se efectuează în prima lună de iarnă
Calendar agricol Decembrie. Ce lucrări se efectuează în prima lună de iarnă

Prima lună de iarnă, denumită popular și Undrea, este una dintre cele mai importante luni din calendarul creștin ortodox. Deși luna este plină de sărbători religioase în care gospodarii nu lucrează, există câteva zile destinate pregătirilor pentru următoarele culturi.

Luna decembrie este destinată lucrărilor de întreținere și de îngrijire a culturilor, având scopul principal de a le proteja de frig și de a le pregăti pentru perioada de hibernare.

Lucrări la câmp în luna decembrie

Lucrările din luna decembrie sunt strâns legate de vreme. În cazul în care vremea este frumoasă, se pot efectua arături adânci pe suprafețe mici. Totuși, una dintre cele mai importante lucrări este legată de eliminarea apei strânsă în băltoace care poate afecta foarte tare cultura.

Tot în această perioadă se pot folosi fertilizatori pe bază de fosfor și potasiu în cazul culturilor de semănate toamna și se poate pune gunoi de grajd, încorporat sub brazdă, înainte de primul îngheț.

Gunoiul de grajd are rolul de a hrăni solurile care nu conțin destul humus, sau de a îmbunătăți reținerea apei în solurile nisipoase.

Adâncimea la care se încorporează gunoiul de grajd depinde de sol. Dacă acesta este nisipos, atunci gunoiul se poate încorpora la adâncimi de 30 de centimetri. Dacă solul este nisipos, atunci la adâncime mai mică.

Depozitul de grâu se verifică pentru a împiedica încălzirea boabelor, în cazul în care acestea nu sunt depozitate în siloz. Astfel, se vântură grămezile de grâu pentru a se răci, în special în încăperile neaerisite.

Culturile de salată și ridichii de iarnă se ară.

Lucrări în grădină

În grădină, cea mai importantă lucrare este aceea de a elimina frunzele uscate, în special în cazul culturilor de varză, conopidă sau gulie. Resturile vegetale sunt puse deoparte, în scopul de a obține compost.

O altă lucrare importantă este strângerea semințelor pentru viitoarea recoltă.

În pomicultură, lucrările constau în recoltarea ultimelor fructe de iarnă, asemenea gutuilor, nucilor, migdalelor și perelor care se păstrează în sezonul rece.

Pentru a nu încuraja apariția unei infecții, se strâng și se elimină frunzele de sub copaci. Se pot aplica primele tratamente de iarnă, cu fosfor, potasiu, calciu și azot, alături de protejarea față de rozătoare.

Calendar agricol Decembrie. Ce lucrări se efectuează în prima lună de iarnă

Dacă vremea este călduroasă, pomii fructiferi pot primi tratamente pe bază de cupru cu concentrații de până la 5%, dar și tratamente contra insectelor.

În această perioadă se poate planta zmeura, dar și căpșuni noi în cazul în care plantația veche are deja trei ani, fiind mult mai sensibilă la boli și la dăunători.

În ceea ce privește creșterea animalelor, se efectuează controalele și tratamentele sanitar-veterinare necesare. O altă lucrare importantă este verificarea grajdurilor, cu privire la eventuale goluri în pereți sau acoperiș.

Pentru a evita îmbolnăvirea animalelor, acestea nu trebuie să stea în curent sau în spații în care plouă sau ninge. Un alt factor important este lumina, animalele având nevoie de lumină pentru a nu se îmbolnăvi.

Lucrări în viticultură și apicultură

În viticultură, se efectuează ultimele lucrări de protejare a butucilor împotriva gerului. De asemenea, se poate încorpora tratament cu fosfor și potasiu.

În apicultură, se efectuează controale periodice ale modului de iernare al familiilor de albine, prin ascultarea zumzetului acestora. Se verifică des foaia de control, analizând resturile descoperite.

Dacă pe foaia de control sunt dovezi ale unui grad ridicat de mortalitate în rândul albinelor, atunci cele care au iernat aveau o vârstă înaintată. Dacă albinele sunt mucegăite, atunci ventilația din stup nu este corespunzătoare.

Se verifică eventuala apariție a nosemozei, prin căutarea de albine cu abdomenul umflat. Acesta este un semn care susține că proviziile din stup și condițiile de iernare nu sunt de bună calitate.

Stupina se protejează de zgomotele păsărilor, dar și contra curenților de aer puternici cu ajutorul gardurilor. Gheața și zăpada de pe stupi se elimină în liniște.

Lucrări în seră

Prima lucrare în seră, în această lună, este de curățare și dezinfectare pentru a elimina dăunătorii care supraviețuiesc în sezonul rece. Zăpada de pe seră sau solar trebuie curățată constant, cu scopul de preveni eventuale pagube.

În zilele cu vreme bună, sera se aerisește pentru a împiedica apariția bolilor cauzate de umiditatea excesivă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.