Trucuri și sfaturi

Cum să scapi de dăunătorii din grădină

Cum să scapi de dăunătorii din grădină
Cum să scapi de dăunătorii din grădină

Grădinile noastre atrag tot timpul o varietate de viețuitoare, de la albine și păsări, până la nedoritele dăunătoare precum afide și melci. Unii dăunători, în număr mare, pot face rău plantelor noastre prin faptul ca le consumă frunzele și mugurii florilor, fapt care poate denatura noua recoltă.

Este important să ne amintim că toți acești dăunători fac parte din ecosistemul grădinilor și din lanțul trofic, căci mulți dintre aceștia sunt o sursă nutrițională pentru păsări și alte viețuitoare. De exemplu, vrabia comună își hrănește puii cu afide, pe când pițigoiul albastru își hrănește puii cu omizi.

Însă, câteodată este necesar să verifici starea grădinii tale de unul singur. Care este cea mai bună cale de a scăpa de dăunători? Există modalități organice de înlăturare a acestora? Mai jos am câțiva dintre cei mai des întâlniți dăunători și modalități de combatere a lor.

Cum să scapi de melci și limacși

Melcii și limacșii sunt inamicul numărul unu al grădinilor. Frunzele moi și netede, dar și plantele nou sădite sunt practic magneți pentru moluște, care lasă în urma lor mucusul specific și găuri la nivelul frunzelor. Vestea cea bună este că poți avea grijă de limacși în mod organic. Ai grijă ca vânătoarea de melci și limacși să devină parte din rutina ta de seară, iar curând vei reduce numărul acestora. Alege plante rezistente la melci și, de asemena, poți face un spray cu usturoi petru combaterea melcilor și limacșilor chiar la tine acasă.

Cum să scapi de gărgărița viței de vie și musca morcovului

Probabil nu vei vedea acești dăunători până nu au vătămat grădina. De obicei, cei care cauzeză mai multe probleme sunt larvele acestor viețuitoare decât cele adulte. Gărgărița viței de vie adultă va roade marginile frunzelor, dar larvele acesteia e ascund în sol și se înfruptă din rădăcini, deci pot ucide planta. Plantele din ghivece sunt cele mai expuse la risc, deci dacă observi crestături pe marginea frunzelor, scoate planta din ghiveci și cercetează dacă pe rădăcini se află mici viermi albi.Folosește nematozi pentru a ucide acești dăunători organic. Două dintre cele mai bune modalități de a evita musca morcovului sunt creșterea unor varietăți rezistente de morcovi și plantarea semințelor rar pentru a evita nevoia reducerii răsadurilor, căci acestea atrag muștele.

 Afidele – cum scapi de acești dăunători

Musculițele verzi, negre și albe sunt abundente primăvara și vara, înmulțindu-se copleșitor de repede, parcă de neoprit. Atrase de noile recolte, ele pot fi găsite pe majoritatea plantelor. Când afidele atacă în număr mare, plantele se deformează, frunzele se curbează, iar planta devine mai slabă, în unele cazuri poate chiar și muri. Să încurajezi prădătorii binefăcători precum gărgărițele, Chrysoperla carnea și mici păsări la tine în grădină este cea mai bună modalitate de a scăpa de afide. Poți încerca să faci un spray cu săpun pentru a „spăla” afidele de pe plante.

Cum să scapi de furnici

Furnicile rareori prezintă probleme în grădini. Totuși, câteodată își creează adăpost în ghivecele din grădină – vei observa că planta nu este prosperă și vei vedea tuneluri de furnici în sol. Poți încerca să te debarasezi de furnici udând plantele cu un volum mai mare de apă, dar ai grijă să nu îneci plantele.

Cum să scapi de dăunătorii din grădină: Cărăbușii și gândacii

Cărăbușii joacă un rol important în grădină. Multe specii de cărăbuși consumă limacși de exemplu. Cu toate acestea, câteva specii cauzează probleme. Dacă în grădina ta cresc crini sau fritilarie este probabil să găsești mici cărăbuși roșii pe plante. Aceștia se numesc gândacii crinului, iar larvele lor consumă frunzișul, lăsând plantele deseori dezgolite de frunze. De îndată cum zăriți larvele, dar și adulții acestui soi de gândaci, striviți-i. Alți cărăbuși după care ar trebui să va mai uitați sunt cărăbușul rosemary pe rozmarin, lavandă și cimbru, puricii de varză pe gălbenele și alte plante și gândacii de călin care pot dezbrăca planta în totalitate de frunzișul ei.

Cum să scapi de omizi în grădină

Există în jur de 2500 de specii de molii în insulele britanice și peste 50 de specii de fluturi. Majoritatea își duc la îndeplinire ciclul vieții fără ca măcar să observăm. Cu toate acestea, câteva omizi ale acestor fluturi, precum marele și micul alb (cunoscuți sub numele de omida albă a verzei) pot face ravagii în recolta de varză.

Există o noua omidă a grădinilor care țintește cimșirul. Această molie este nouă în Regatul Unit al Marii Britanii, iar larvele pot ucide instantaneu planta consumând frunzișul acesteia în totalitate. Primul lucru pe care îl vei observa este o pânză creată în jurul frunzelor și omida hrănindu-se în aceasta. Încearcă să înlături omizile cu mâna. Nematozii amestecați pentru a proteja legumele și insecticidele organice care conțin prietrină, pot ajuta la controlarea infestărilor. Dacă utilizarea chimicalelor anorganice te mulțumește, poți ofei o șansă unui insecticid nicotinic sistemic. Totuși, cea mai eficientă soluție este creșterea unor alternative pentru cimșir, precum Ilex crenata și Taxus baccata și alte plante prene.

Cum să scapi de șobolani

Aceștia își pot face cuib sub dușumele, în șopron sau în sere, și chiar și în aglomerările de compost. Primul lucru care trebuie făcut când dorești să scapi de ei este să le blochezi accesul la acele locuri. Nu mai hrăni păsările sau alte viețuitoare, căci acest lucru atrage șobolanii. Menține grădina ordonată și mută obiectele în mod constant, fixând obstacole pe traseele pe care de obicei le urmează șobolanii, căci acestora le displace schimbarea.

Cum să ții veverițele gri la distanță

Veverițele sunt creaturi frumoase de privit, dar pot fi o adevărată pacoste când sapă bulbii plantelor și manâncă hrana amenajată special pentru păsări. Poți avea grijă de bulbii din ghivece punând deasupra acestora plasă de fier ca pentru îngrădirea puilor de găină. Folosește containere de hrănire a păsărilor speciale, împotriva veverițelor, și poziționează-le astfel încât veverițele consideră că e prea dificil să ajungă la ele. Dacă crești fructe, atunci cultivă-le în cuști speciale pentru fructe.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.