Trucuri și sfaturi

Acționează preventiv împotriva cancerelor de plămâni, gură și ovare! Cum poți să faci acasă ulei de cimbru

Uleiul esential de cimbru se obtine prin distilarea plantei proaspete – frunze si flori sau a plantei partial uscate. In functie de soiul de cimbru folosit, uleiul are nuante diferite de la alb-galbui pana la portocaliu sau maro si un miros puternic, picant.

Uleiul de cimbru poate fi obtinut si acasa prin infuzarea plantei intr-un ulei vegetal.

Ingrediente

– ½ ceasca cimbru proaspat
– 230 ml ulei de masline
– mojar si pistil
– cratita
– palnie
– recipient de sticla

Mod de preparare

1. Se spala cimbrul si se usuca fie cu un prosop curat, fie il lasati la soare sa se zvante.
2. Zdrobiti planta in mojar pentru a elibera uleiurile naturale.
3. Amestecati uleiul de masline cu cimbru si fierbeti la foc mediu cel putin 5 minute sau pana cand observati ca apar mici bule.
4. Opriti focul si lasati amestecul sa se raceasca.
5. Se toarna amestecul in recipientul de sticla, apoi il depozitati intr-un loc racoros.

Mod de utilizare a uleiului de cimbru

Ulei de cimbru poate fi folosit in diverse moduri. Poate fi aplicat local, poate fi pus in lampa de aromoterapie sau poate fi utilizat ca apa de gura.

1. Calmeaza durerea
Se amesteca trei picaturi de ulei de cimbru cu doua lingurite de ulei de susan. Utilizati acest amestec ca un ulei de masaj si se aplica pe zona abdominala pentru a calma durerea. De asemenea, il puteti folosi ca ulei de masaj pentru a trata alte tipuri de durere.

2. Atenueaza oboseala
Se adauga doua picaturi de ulei de cimbru in apa de baie.

3. Te ajuta sa dormi
Se adauga cateva picaturi de ulei in lampa de aromoterapie.

4. Pastreaza sanatatea cavitatii orale
Folositi ulei de cimbru ca o apa de gura prin adaugarea unei picaturi la o cana de apa calda.

5. Reduce cicatricile si alte semne de piele
Aplicati ulei de cimbru amestecat cu orice ulei purtator (cum ar fi ulei de migdale), pe zona afectata.

6. Previne si trateaza afectiunile respiratorii
Se adauga doua picaturi de ulei de cimbru in apa fierbinte si se foloseste ca inhalatii.

Efecte secundare si contraindicatii
Uleiul de cimbru nu trebuie aplicat singur, direct pe piele, deoarece poate provoca o sensibilizare. Acesta trebuie sa fie mai intai diluat cu un ulei purtator (cum ar fi ulei de masline sau ulei de migdale). Inainte de utilizare, testati produsul pe o suprafata mica pentru a vedea daca dezvoltati vreo reactie alergica.

Uleiul de cimbru poste stumula glanda tiroida, motiv pentru care nu este indicat persoanelor cu hipertiroidie. Deoarece uleiul de cimbru poate fi folosit pentru a stimula circulatia, ar trebui sa fie evitat de catre persoanele cu hipertensiune. De asemenea, este contraindicat femeilor insarcinate, sugarilor si copiilor mici.

In unele cazuri, uleiul de cimbru poate cauza reactii alergice, chiar si atunci cand este diluat. Poate sa apara dermatita sau inflamatii ale pielii. Persoanele care se stiu alergice la rozmarin sau menta ar trebui sa stea departe de cimbru, implicit si de uleiul esential de cimbru.

Consultati intotdeauna un medic sau orice alta persoana care are cunostinte vaste in uleiuri esentiale inainte de a utiliza vreounul, mai ales daca suferiti de vreo boala sau urmati vreun tratament medicamentos.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.