7 dintre cele mai mortale plante din lume

01.04.2021
7 dintre cele mai mortale plante din lume

Aceste plante pot arata destul de inofensive, dar pot găzdui unele dintre otrăvurile cele mai mortale cunoscute. De la moartea lui Socrate prin otrava cu cucută la ingerarea accidentală a mătragunei de către copii, plantele otrăvitoare au fost responsabile pentru moarte de-a lungul istoriei.

Care sunt cele mai infame plante și otrăvurile lor cu această listă macabră.

Cucuta de apă ( Cicuta maculata)

Strâns legată de Cucuta otrăvitoare (planta care l-a ucis pe Socrate în mod celebru), Cucuta de apă a fost considerată “cea mai violentă plantă toxică din America de Nord”. O floare sălbatică din în familia morcovului, Cucuta de apă seamănă cu dantela reginei Anne și este uneori confundată cu păstârnacul comestibil sau cu țelina. Cu toate acestea, Cucuta  de apă este infuzată cu cicatrotoxină mortală, în special în rădăcinile sale, și va genera rapid simptome potențial fatale oricărei persoane destul de ghinionistă să o mănânce. Convulsii dureroase, crampe abdominale, greață, și moartea sunt comune, iar cei care supraviețuiesc sunt adesea afectați de amnezie sau tremor de durată.

Mătrăguna (Atropa belladonna)

Potrivit legendei, soldații lui Macbeth au otrăvit invadatorii danezi cu vin obținut din fructele dulci ale mătrăgunei. Într-adevăr, dulceața fructelor de pădure este cea care adesea ademenește copiii și adulții nevrăjiți să consume această plantă letală. Un nativ din zonele împădurite sau deșeuri din centrul și sudul Eurasiei știe că mătrăguna are frunze verzi plictisitoare și fructe de padure negre strălucitoare de  dimensiunea unor cireșe. Mătrăguna conține atropină și scopolamină în tulpinile sale, frunze, fructe și rădăcini, și provoacă paralizie în mușchi  inclusiv inima. Chiar și contactul fizic cu frunzele poate provoca iritarea pielii.

Cele mai mortale plante din lume: Sanicula albă (Ageratina altissima)

O plantă inofensivă saniculă albă a fost responsabilă pentru moartea mamei lui Abraham Lincoln, Nancy Hanks. Sanicula albă este o plantă nord-americană, cu grupuri  de flori albe mici și conține un alcool toxic cunoscut sub numele de trematol. Spre deosebire de cei care au murit din cauza ingerării directe a plantelor mortale, biata Nancy Hanks a fost otrăvită prin simplul fapt ca băut laptele unei vaci care a consumat aceasta plantă. Simptomele otrăvirii cu lapte includ pierderea poftei de mâncare, greață, slăbiciune, disconfort abdominal, limbă înroșită, aciditate anormală a sângelui și moarte. Din fericire, fermierii sunt acum conștienți de acest pericol care pune viața în pericol și depun eforturi pentru a elimina planta de pe pășunile animalelor.

Ricin (Ricinus communis)

Cultivat pe scară largă ca plantă ornamentală, ricinul este o planta atractivă originară din Africa. În timp ce semințele prelucrate sunt sursa  uleiului de ricin, ele conțin în mod natural otrava ricin și sunt mortale în cantități mici. Este nevoie doar de una sau două semințe pentru a ucide un copil și până la opt pentru a ucide un adult. Ricinul funcționează prin inhibarea sintezei proteinelor în celule și poate provoca vărsături severe, diaree, convulsii, și chiar moarte.. Majoritatea deceselor sunt rezultatul ingestiei accidentale de către copii și animale de companie.

Mazăre rozarie (Abrus precatorius)

De asemenea, numită fasole de jegritate, aceste semințe  conțin abrin, o proteină extrem de mortală care inhibă ribosomul. Mazărea rozarie este nativă în zonele tropicale și este adesea folosită pentru bijuterii. În timp ce semințele intacte nu sunt otrăvitoare, semințele care sunt zgâriate, rupte, sau mestecate pot fi letale. Este nevoie de doar 3 micrograme de abrin pentru a ucide un adult, mai puțin decât cantitatea de otravă dintr-o singură sămânță, și se spune că numeroși producători de bijuterii au murit după ce și-au înțepat accidental degetele în timp ce lucrau cu semințele. Ca și ricinul, abrina previne sinteza proteinelor în celule și poate provoca insuficiență organelor în termen de patru zile.

Oleandru (Nerium oleander)

Descris de Pliny cel Bătrân din Roma antică, oleandrul este o plantă frumoasă cunoscută pentru florile sale. Deși frecvent cultivate ca și plante ornamentale, toate părțile plantei  sunt mortale și conțin glicozide cardiace letale cunoscute sub numele de oleandrin și neriină. Dacă este mâncat, oleandrul poate provoca vărsături, diaree, puls eratic, convulsii, comă, și moarte. Contactul cu frunzele este cunoscut a fi un iritant pentru piele pentru unii oameni. Într-adevăr, toxinele din oleandru sunt atât de puternice încât oamenii s-au îmbolnăvit după ce au mâncat miere făcută de albinele care au polenizat florile! Din fericire, decesele cauzate de otrăvirea cu oleandru sunt rare, deoarece planta este foarte amară și, astfel, descurajează rapid pe oricine să preleveze probe.

Tutunul ( Nicotiana tabacum)

Tutunul este cea mai răspândită plantă comercială nealimentară din lume. Toate părțile plantei, în special frunzele sale, conțin alcaloizi toxici, nicotină și anabasină și pot fi fatale dacă sunt consumate. În ciuda desemnării sale ca otravă cardiacă, nicotina din tutun este consumată pe scară largă în întreaga lume și este atât psihoactivă, cât și dependentă. Consumul de tutun cauzează peste 5 milioane de decese pe an, ceea ce îl face probabil cea mai mortală plantă din lume.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *