Descoperă

5 Plante care se recoltează în luna august și beneficiile lor

5 Plante care se recoltează în luna august și beneficiile lor
5 Plante care se recoltează în luna august și beneficiile lor

În perioada sezonului cald, plantele medicinale cresc din abundență. Pentru a fi păstrate și utilizate în timpul iernii, acestea trebuie culese și depozitate în mod corect.

În cazul în care doriți să culegeți frunze, flori și tot ce ține de partea aeriană a plantei, atunci trebuie să alegeți o zi cu aer uscat, după amiază sau pe seară. În cazul fructelor sau semințelor, momentul potrivit este dimineața sau seara, atunci când vremea este răcoroasă.

Cele mai cunoscute plante culese în luna august sunt: afinul (frunze și fructe), anasonul (fructe), anghinare (frunze), busuiocul, cătina (fructe), chimenul (fructe), cicoarea,  cimbrul și cimbrișorul,  coacăzul, coada șoricelului, coriandrul (fructe), gălbenelele (flori), măceșul (fructe), menta, murul (frunze), pelinul, sunătoarea și urzica.

Plantele se usucă imediat după recoltare, în spații curate și aerisite, fără a folosi recipiente de plastic care favorizează mucegăirea.

Beneficii plante recoltate în august: menta busuiocul și măceșul

Menta

Considerată vedeta acestei perioade, menta se poate recolta din iunie până în septembrie, fiind folosită de mult timp pentru a trata tulburările gastrice și indigestia, având capacitatea de a accelera și ușura digestia.

Datorită conținutului de menton, aceasta este un decongestionant natural, alinând durerile de gât atunci când este combinată cu ceai. În plus, datorită antioxidantului cunoscut sub numele de acid rozmarinic, ajută la ameliorarea simptomelor cauzate de alergiile sezoniere.

Uleiul de mentă este eficient în tratarea durerilor abdominale, asemenea tratării pielii afectate de mușcături de insecte sau erupții cutanate.

Busuiocul 

Busuiocul are proprietatea de a trata afecțiunile sistemului respirator, în special în formă de decoct, adăugând miere și ghimbir, tratând bronșita, gripa, astmul, tusea și răceala.

De asemenea, poate avea efect de tonifiere asupra rinichilor. Busuiocul poate reduce nivelul colesterolului din sânge și are un efect benefic în cazul bolilor cardiace.

Măceșul 

5 Plante care se recoltează în luna august și beneficiile lor

Măceșul se recoltează din luna august până în octombrie, primindu-și culoarea de la pigmenții carotenoizi cunoscuți sub denumirea de licopen și beta-caroten, foarte importanți pentru sănătatea pielii și a ochilor.

Măceșele mai conțin vitamina C, catechine, quercetină, având acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, anti-oxidantă, antitumorală, întărind sistemul imunitar și acționând împotriva anemiei.

De asemenea, măceșele conțin multe minerale, printre care magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf și zinc, fiind folosit ca remediu împotriva oboselii și ca întăritor al sistemului imunitar.

Măceșele se pot consuma sub formă de ceai, sirop, dulceață, pastă de măceşe, jeleu din fructe, pudră de măceșe, lichior, tinctura, decoct.

Beneficii cimbrișor și sunătoare, plante recoltate în august

Cimbrișor

Având un puternic efect dezinfectant, cimbrișorul tratează afecțiunile căilor respiratorii, luptând contra tusei uscate și favorizând expectorația. De asemenea, ajută la calmarea crizelor de astm, bronșite, gripă, tuse convulsivă și tuberculoză.

În plus, cimbrișorul elimină toxinele acumulate la nivelul ficatului, favorizând secreția bilei. Cimbrișorul mai are proprietatea de a acționa ca un sedativ natural, hrănind celulele nervoase și ajutând la tonifierea acestora.

Sunătoarea

Folosită din cele mai vechi timpuri ca remediu împotriva nevrozei, sunătoarea acționează pozitiv asupra sistemului nervos. Ceaiul de sunătoare îmbunătățește calitatea somnului, datorită abilității de a favoriza producția de melatonină.

Ceaiul de sunătoare este considerat un leac ideal pentru durerile de stomac, ajutând la detoxifierea ficatului. Ultimele studii sugerează că sunătoarea poate reduce stările de anxietate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă