Ficatul este unul dintre cele mai importante organe și are rolul de a elimina toxinele din organism. Tocmai de aceea, este extrem de important ca oamenii să consume alimente benefice pentru ficat.
O alimentație bazată doar pe produse procesate și bogate în grăsimi și în substanțe toxice poate dăuna grav sănătății ficatului. Există alimente care ajută la întreținerea unui ficat sănătos care își îndeplinește rolul atât de important.
Legume care păstrează sănătatea ficatului
Sfecla
Sucul de sfeclă ajută la menținerea unui ficat sănătos datorită conținutului de nitrați și antioxidanți. În plus, reduce daunele cauzate de inflamații și ajută funcțiile hepatice și cardiace.
Poate crește valorile enzimelor hepatice, datorită conținutului de flavonoide care stimulează activitatea ficatului.
Morcovul
Datorită conținutului de flavonoide și betacarosen, morcovul este un aliat al sănătății ficatului, susținând funcționarea acestuia.
Legumele cu frunze verzi
Spanacul, cicoarea și varza Kale sunt legume care luptă împotriva afecțiunilor hepatice, stimulând eliminarea toxinelor. În plus, neutralizează metalele grele, substanțele chimice și pesticidele.
Legumele crucifere
Varza de Bruxelles și broccoli sunt legume bogate în fibre, dar și în compuși benefici, crescând nivelurile de enzime hepatice cu rol în detoxifiere. În plus, aceste legume reduc stresul oxidativ și pot împiedica apariția insuficienței hepatice.
Usturoiul
Prin consumul de usturoi, ficatul este determinat să activeze enzimele care elimină toxinele din organism. Mai mult, usturoiul este bogat în cei doi compuși naturali care ajută la curățarea ficatului de toxine, alicină și seleniu.
Fructe care păstrează sănătatea ficatului
Grepfrutul
Acest fruct, asemenea altor citrice, este bogat în antioxidanți și în vitamina C, ajutând la o bună funcționare a ficatului. Specialiștii recomandă consumul unui pahar de suc de grepfrut în fiecare zi în cazul în care suferiți de afecțiuni hepatice.
Grepfrutul reduce inflamațiile și protejează celulele, protejând ficatul în mod natural, datorită conținutului de antioxidanți, mai ales a celor principali, naringenin și naringin.
Avocado
Avocado este considerat un superaliment, motiv pentru care este indicat să-l introduem în alimentație. Unul dintre cele mai importante roluri este producerea de glutation, un compus necesar detoxifierea ficatului.
Merele
Ajutând organismul să elimine toxinele, datorită conținutului de pectină, merele ajută ficatul la îndeplinirea funcțiilor sale.
Afinele și merișoarele
Afinele și merișoarele ajută la creșterea imunității organismului, având multe beneficii pentru organism datorită conținutului de antociani și antioxidanți care încetinesc dezvoltarea leziunilor și fibrozei hepatice și inhibă dezvoltarea celulelor ce produc cancer hepatic.
Strugurii
Datorită compușilor benefici sănătății ficatului, strugurii roze și negri sunt fructe care pot ajuta în cazul afecțiunilor hepatice. În plus, datorită conținutlui de resveratrol, strugurii ajută la reducerea inflamației și prevenirea deteriorării ficatului.